Vernieuwde WKO-tool helpt bij winnen bodemenergie

bodemenergie wko

24-08-2016 09:38 | Door: Eelco Brandes

Er is een nieuwe versie geïntroduceerd van de tool voor warmtekoudeopslag (WKO). Dit digitale hulpmiddel laat zien of de grond geschikt is voor duurzame bodemenergie.

Op de WKO-tool staan ook duurzame sterprojecten: inspirerende best practices van bedrijven en particulieren die al gebruikmaken van bodemenergie. Rijkswaterstaat beheert deze tool en Rijksinstituut voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is verantwoordelijk voor de sterprojecten.

Quick-scan bodemenergie

De WKO-tool gebruikt bestaande gegevens over de ondergrond. Hiermee kunnen bijvoorbeeld (overheids)instellingen, bedrijven en particulieren berekenen of ze geld kunnen besparen via een bodemwarmtewisselaar of open bron met warmtekoudeopslag.

De gebruiker kan een plek op de kaart aan klikken, voert een aantal variabelen in en de tool maakt een quick-scan. In de scan worden terugverdientijden van bodemenergie vergeleken met conventionele energiebronnen. Ook biedt de WKO-tool kaarten met verbods- en aandachtsgebieden. Op plaatsen waar drinkwater wordt gewonnen, zijn grondboringen namelijk verboden.

De nieuwe versie bevat ook kaarten van vrijwel alle Nederlandse grondwateronttrekkingen. Daarnaast is te zien of er bestaande bodemenergiesystemen in de buurt liggen

Lees hier alles over geothermische energie

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: RVO.nl | Foto: public domain

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie