Nederland vindt chemische industrie innovatief en duurzaam

chemische industrie

26-08-2016 07:05 | Door: Eelco Brandes

De meeste Nederlanders (78 procent) zijn neutraal tot zeer positief over de chemische industrie. Deze wordt overwegend gezien als belangrijk voor de economie, innovatief, duurzaam en bovendien veiliger, milieuvriendelijker, transparanter en een betere werkgever dan vijf jaar terug.

Dit blijkt uit een onderzoek naar de kennis en de houding van de Nederlandse bevolking over chemische industrie en hun producten, uitgevoerd door marktonderzoekbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI)

Energiezuinige chemische industrie

Uit het recent uitgevoerde onderzoek blijkt dat het algemeen bekend is dat chemische stoffen voorkomen in bijvoorbeeld verf en autobanden, maar relatief weinig mensen zijn ervan op de hoogte dat chemische stoffen ook sommige voedingsmiddelen gezonder maken. Bijna de helft is van mening dat de chemische industrie producten maakt die bijdragen aan energiezuinige huizen en auto’s.

Een grote meerderheid noemt de aanpak van de luchtemissies een van de belangrijkste zaken waarmee de chemische industrie aan de slag moet. VNCI-directeur Colette Alma benadrukt dat chemie een belangrijke bouwsteen is voor een goed leefklimaat. “Onze leden dragen bij aan een duurzame samenleving met onder meer slimme en duurzame producten en energie-efficiëntere productieprocessen.”

Veiliger

Dat chemische industrie als veiliger wordt gezien, is in lijn met de bevindingen van de Staat van de Veiligheid, het jaarlijkse verslag van overheden over de naleving van de veiligheidsregels door industriële bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken (BRZO-bedrijven).

Uit de verslagen van de afgelopen jaren, ook die van de laatste editie 2015, blijkt een aanhoudende daling van de ernst en het aantal geconstateerde overtredingen.

Nederland is de vierde chemische industrie van Europa. Deze voor de Nederlandse economie essentiële basisindustrie is met 44.000 werknemers en € 42 mrd omzet per jaar goed voor 16 procent van de productie, 18 procent van de export, 15 procent van de investeringen en 13 procent van de uitgaven aan r&d.

De chemie speelt een sleutelrol: doordat chemiebedrijven stoffen en materialen voor vele industrieën produceren, werken innovatie en verduurzaming in de chemie door in grote delen van de Nederlandse economie.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: VNCI | Foto: public domain

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie