Membraan van grafeen filtert CO2 uit lucht

Membraan van grafeen filtert CO2 uit lucht

07-10-2013 12:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Koreaanse onderzoekers zijn er in geslaagd het eerste CO2-membraan ter wereld te maken uit grafeen. CO2-afvang komt binnen handbereik.

Het nieuwe membraan is gemaakt van grafeen en presteert 1.000 maal beter dan huidige membranen. Ook kan het de kosten voor het opvangen van CO2 drastisch verlagen wanneer de techniek klaar is.

Grafeen is een wondermateriaal dat potentiele toepassingen kent van energie-opslag tot supersnelle computers. Voorlopig kent het materiaal echter nog weinig commerciële toepassingen.

Het team van de Koreaanse professor Ho-bum Park demonstreerde echter, met hun publicatie in Science, dat het nieuwe membraan CO2 heel selectief uit emissies kan filteren.

Snel klaar

Met hun methode slaagden ze er in om een CO2-membraan te vervaardigen met slechts een honderdste de dikte van huidige materialen. Het membraan is veel beter op grote schaal te produceren dan bestaande membranen.

De Koreaanse wetenschappers denken dat het praktische gebruik ook niet lang op zich zal laten wachten. “Vroege commercialisatie van de technologie zou al binnen twee à drie jaar beschikbaar moeten zijn,” aldus Park.

Bron: Business Korea

Foto: Hinkle Group via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie