Europese opschaling chemicaliën uit afval komt dichterbij

fabriek van Enerkem

29-08-2016 15:33 | Door: Erik Verheggen

Het Canadese Enerkem maakt brandstoffen en chemicaliën uit afval. Een nieuwe certificering maakt export naar Europa mogelijk. In Nederland wil AkzoNobel met de technologie aan de slag.

Enerkem produceert jaarlijks 35.000 ton biobased methanol, in een fabriek die restafval tot koolmonoxide en waterstof vergast. Uit dit synthesegas maakt Enerkem vervolgens de methanol, een basisgrondstof voor de chemische sector.

Voor zijn fabriek in de Canadese stad Edmonton is het bedrijf gecertificeerd volgens de International Sustainability and Carbon Certification (ISCC). Daarmee kan Enerkem de basischemicaliën en brandstoffen ook naar Europa exporteren.

Biobased

In Nederland streeft AkzoNobel naar een fabriek op basis van de technologie van Enerkem. Het concern hoopt in 2018 of 2019 een afvalverwerkingsfabriek te openen die biobased methanol produceert uit duurzaam synthesegas.

Sinds de aankondiging van de plannen hebben Van Gansewinkel, Veolia, chemiebedrijven Air Liquide en BioMCN en verschillende partijen rond de Rotterdamse en Groningse havens zich aangesloten bij het biomethanol-consortium.

Volgens CEO Vincent Chornet van Enerkem is een belangrijk voordeel van het proces dat het compatibel is met de bestaande afvalinfrastructuur. “Afval, dat op veel plaatsen ter wereld een probleem vormt, is ook een overvloedige hulpbron”, zei hij vorig jaar bij de presentatie van de plannen van AkzoNobel.. “Afval is een onconventionele maar goedkope grondstof, die kan worden gebruikt voor de productie van chemicaliën.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Enerkem | Foto: Enerkem

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie