Hightech biotextiel: najaarscollectie op de chemiebeurs

wonderboon

22-09-2016 10:28 | Door: Erik Verheggen

Chemiebedrijf Evonik presenteert op de kunststof en rubberbeurs een bijzondere kledingcollectie. Alle kledingstukken zijn gemaakt van een biobased polyamide op basis van de wonderboon.

Volgens het concern heeft het materiaal, dat de naam Vestamid Terra heeft meegekregen, allerlei eigenschappen die het geschikt maakt voor kledingtoepassingen. Het is licht, flexibel, ademend en is antibacterieel.

Evonik werkt voor de collectie samen met de Italiaanse garenproducent Fulgar, die eerder een eigen vezel op basis van de wonderboon op de markt bracht.

Biobased

Volgens de beide partijen is de wonderboon erg geschikt als biobased basismateriaal voor de kunststofindustrie. De wonderboom, waar het boontje aan groeit, gedijt goed onder extreme droogte. De boom kan daardoor gekweekt worden in gebieden waar geen andere vorm van landbouw mogelijk is.

Evonik is niet het enige chemiebedrijf dat innoveert met de wonderboon. DSM past de grondstof toe in biobased auto-onderdelen, schoenzolen en drinkwatertoepassingen. Sportmerk Nike maakt er voetbalschoenen van. Ook tapijttegelfabrikant Interface verwerkt de wonderboongarens in zijn producten.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Evonik | Header image: Dinesh Valke, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) | In-text image: Evonik

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie