Deloitte: Duurzaamheid ontsteekt innovatie

Deloitte: Duurzaamheid ontsteekt innovatie

29-10-2013 14:26 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het hanteren van een duurzame bedrijfsstrategie vergroot de kans om als bedrijf ook een top innovator te zijn.

Dat blijkt uit een recentelijk gepubliceerd rapport van Deloitte. In het onderzoek staat de vraag centraal hoe innovatie en duurzaamheid verbonden zijn. Is de één het logisch gevolg van de ander of vice versa? Of is er nog een derde factor die de oorzaak is van zowel duurzaamheid als innovatie?

Het onderzoek toont dat de kans om een top innovator te zijn 400 procent groter is voor bedrijven die ook duurzaamheidleiders zijn. Duurzaamheid leidt dus tot innovatie. Daniel Aronson, onderzoeksleider bij Deloitte, zag een patroon waarbij innovatie in duurzame bedrijven sterker werd over een langere tijd. Dat bevestigde de aanname dat een duurzame bedrijfsstrategie als lens kan leiden tot innovatieve ideeën.

“Sommige ideeën kosten wat meer tijd om voor de buitenwereld zichtbaar te worden,” zei Aronson. “Deze zullen daarom ook pas in toekomstige jaren bijdragen aan innovatie. Dat komt overeen met wat je zou verwachten als duurzaamheid dit in feite veroorzaakt. Correlatie kan men verwachten als er een derde factor zou bijdragen aan innovatie. Deze werd echter niet gevonden. Dus kunnen wij aannemen dat duurzaamheid de oorzaak is van innovatie.” Het omgekeerde onderzocht Deloitte ook: leidt innovatie ook tot duurzaamheid? Nee, dat niet per se. Ondanks dat innovatie wel kan leiden tot verhoogde duurzaamheidsinspanningen (als gevolg van het openstaan tot nieuwe technieken en ideeën) is de relatie in dat geval niet causaal.

 

Waarom leidt duurzaamheid tot innovatie?

 

Volgens Aronson leidt duurzaamheid tot anders denken en een andere blik op situaties. Anders denken ontketent het vermogen om te innoveren door van perspectief te veranderen.

Een verrassend voorbeeld daarvan is het toevoegen van beperkingen in het innovatieproces. Beperkingen worden vaak gezien als een onderdrukking van de creativiteit, maar Deloitte stelt dat het tegenovergestelde vaker waar is. Zo kan een emissiestandaard dienen om na te denken over het efficiëntere gebruik van energie en hergebruik van grondstoffen.

 

Sterilmed casestudy

 

Het onderzoeksrapport beschrijft een interessante casestudy van Sterilmed, een onderdeel van Johnson & Johnson. Sterilmed maakt veel medische benodigdheden die eenmalig gebruikt kunnen worden. Het bedrijf ontving steeds vaker het verzoek van haar klanten om met oplossingen te komen die aansloten op hun duurzaamheidsstrategie.

Om invulling te kunnen geven aan de wensen van haar klanten besloot het managementteam een volle dag te besteden aan een innovatiesessie met als uitgangspunt: de verduurzaming van bedrijfskansen.

Als concrete uitkomst heeft Sterilmed verzamelbakken ontwikkeld voor de inzameling van medische wegwerpapparatuur. Op de verpakking staat duidelijke informatie gericht op bewustwording van duurzaamheid bij haar klanten en hergebruik.  Als resultaat zorgt de ontwikkeling voor een verhoogde inzameling van eigen Sterilmed-producten, welke weer hergebruikt kunnen worden.

Bron: greenbiz.com

Foto: DigiDreamGrafix.com via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie