De grote duurzame belofte van biochemicaliën uit restafval

12-10-2016 15:32 | Door: Erik Verheggen

Het Canadese Enerkem produceert brandstoffen en duurzame chemicaliën uit restafval. Na een fabriek in het thuisland komen ook grote installaties in de Verenigde Staten en Nederland dichterbij.

Enerkem heeft een technologie ontwikkeld voor het omzetten van afval in synthesegas. Dit gas is een veelgebruikte grondstof voor producten als methanol en ammoniak. Methanol kan vervolgens worden omgezet in onder meer azijnzuur, verdikkingsmiddelen en schone drijfgassen. Deze stoffen worden nu nog vrijwel volledig uit fossiele bronnen gemaakt.

Biobrandstof

Enerkem heeft van het Amerikaanse SKB Environmental de opdracht gekregen om in de staat Minnesota een fabriek neer te zetten, meldt de website Wastedive. Daar zou elk jaar 400.000 ton restafval moeten worden omgezet in 15 miljard liter biobrandstof. De opdracht heeft een waarde van $ 200 mln.

In Nederland streeft AkzoNobel naar een fabriek op basis van de technologie van Enerkem. Een samenwerkingsverband van AkzoNobel, Van Gansewinkel, Air Liquide, AVR, Enerkem en Havenbedrijf Rotterdam onderzoekt samen met de gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter en Clean Tech Delta de realisatie van deze fabriek in Rotterdam.

Duurzame chemie

De technologie is de afgelopen vijftien jaar uitgebreid getest en doorontwikkeld. Voor zijn fabriek in de Canadese stad Edmonton is Enerkem gecertificeerd volgens de International Sustainability and Carbon Certification (ISCC). Daarmee kan het concern de basischemicaliën en brandstoffen ook naar Europa exporteren.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Enerkem, AkzoNobel, Wastedive

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie