Bio-kist laatste wens vice-voorzitter Avans Hogeschool

onora

18-10-2016 09:15 | Door: Erik Verheggen

Vorige week is Marja Kamsma, vice-voorzitter van het College van Bestuur van Avans Hogeschool overleden. Zij is in besloten kring begraven in een biobased grafkist van Onora.

Dat laat Marieke Havermans, oprichter van Onora weten. Van Kamsma zelf komt de toestemming en het idee om haar keuze voor deze uitvaartkist breed te communiceren, in de hoop dat haar bewuste keuze veel meer mensen zal inspireren om voor de duurzame kist te kiezen.

Binnen het College van Bestuur gold Kamsma als aanjager van duurzaamheid, in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Studenten van Avans Hogeschool ondersteunden Onora tijdens de ontwikkeling van de biobased Onora-grafkist. De studenten hielpen met onderzoeken naar geschikt materiaal en met markt,- en consumentenonderzoeken.

onora

Dat resulteerde in een honderd procent duurzame grafkist, die in de grond volledig vergaat en bij crematie schoon verbrandt. De kisten van Onora zijn gemaakt uit restmateriaal uit de aardappelindustrie. Het is het eerste grote product dat gemaakt is van dit biologisch afbreekbare plastic.

Havermans zorgde er bovendien voor dat de kist een andere modernere vormgeving heeft dan de traditionele grafkist en dat de kist persoonlijk gemaakt kan worden.

Enthousiasme

Kamsma bracht Onora en de studenten samen uit enthousiasme over het initiatief van Havermans. Zij was zeer betrokken bij de ontwikkelingen rondom de Onora-grafkist en bleef deze volgen. Toen bleek dat zij niet meer beter zou worden, gaf ze aan dat ze graag in deze kist begraven wilde worden.

Avans Hogeschool is bijzonder actief op het gebied van biobased innovaties. Het Centre of Expertise Biobased Economy staat aan de wieg van een groot aantal innovaties. Zo is 3D-printen met plantaardige plastics een van de doorbraken van een onderzoeksproject, waarin 21 mkb-bedrijven samenwerkten met docenten en tweehonderd studenten van de Avans Hogeschool.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron en foto's: Onora

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie