PBL: Overheidsinterventie noodzakelijk in ketenverduurzaming

PBL: Overheidsinterventie noodzakelijk in ketenverduurzaming

13-11-2013 10:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is het van groot belang dat de overheid zich gaat bemoeien met ketenverduurzaming.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederland een koploper is in het aanbod van duurzame producten. De bijdrage van de producten met een duurzaamheidskeurmerk eerder in de keten is echter niet geheel duidelijk.

Zo is slecht inzichtelijk hoe duurzame producten helpen op het gebied van verbetering van de arbeids- en milieuomstandigheden bij leveranciers in andere landen en het behoud en beschermen van de biodiversiteit.

Loze beloftes

De Nederlandse import van duurzame producten zoals koffie, hout, vis en chocolade belooft de consument dat de keuze voor duurzaam heeft geleid tot verbetering van de omstandigheden in het productieland. Het marktaandeel van koffie en vis in Nederland met een duurzaamheidkeurmerk is 40 procent, en het aandeel hout is maar liefst 66 procent.

Ondanks dat er lokaal wel positieve effecten zichtbaar zijn is er nog veel op en aan te merken over de groepen die genieten van het voordeel. Vaak worden arme boeren buitengesloten doordat zij niet kunnen voldoen aan financieel veel vragende duurzaamheidseisen.

Interventie

Het PBL stelt dat de overheid de handelsketen duurzaam kan sturen door meer transparantie te eisen van ondernemingen wat betreft het gebruik van grondstoffen of het opstellen van criteria voor duurzame producten.

Het stabiliseren van een stabiel lokaal bestuur, een goede infrastructuur, rechtszekerheid en kennis wat betreft duurzaamheid is noodzakelijk voor positieve resultaten. De overheid kan een grote rol spelen in het ondersteunen en bevorderen van samenwerking tussen deze verschillende partijen en koppelen van terreinen.

 

Bron: nuzakelijk

Foto: Raysonho

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie