Nieuwe, duurzame economie stuwt Chinese groeicijfers

beijing

19-10-2016 12:06 | Door: Erik Verheggen

De Chinese economie groeide in het afgelopen kwartaal met 6,7 procent. Hernieuwbare energie en elektrische auto’s geven de nieuwe economie vorm.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) woendag. Het Chinese Nationaal Bureau voor de Statistiek zegt tegen de krant dat hervormingen hun vruchten beginnen af te werpen.

De economie presteert beter doordat vervuilende fabrieken in inefficiënte sectoren definitief worden gesloten. “Door te snijden in overcapaciteit worden succesvolle bedrijven in staat gesteld het roer om te gooien”, zegt een woordvoerder van het bureau in het FD. Daarmee doelt hij op onder meer de kolensector, waar de output in het derde kwartaal flink lager lag.

Hernieuwbare energie

Nieuwe groeisectoren in China zijn hernieuwbare energie en de dienstensector. Ook de verkoop van elektrische auto’s zit in China in de lift. In het afgelopen kwartaal rolden18 procent meer duurzame auto’s de showroom uit.

In het vijfjarenplan van de Chinese regering, dat begin dit jaar van kracht werd, staat duurzaamheid hoog op de agenda. Vanuit de samenleving is er veel oppositie tegen vervuilende industrieën. “Het voordeel van een land met een planeconomie is dat als de overheid besluit om duurzaamheid te implementeren, het ook zal gebeuren”, zei CTO Marcel Wubbolts van DSM daarover eerder in een interview.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: FD | Foto: Bruno Postle, Creative Commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie