Schadelijkste broeikasgas ontdekt

Schadelijkste broeikasgas ontdekt

10-12-2013 10:07 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuw ontdekt broeikasgas heeft een veel grotere impact op de klimaatopwarming dan CO2.

Onderzoekers van de universiteit van Toronto hebben een nieuw soort broeikasgas ontdekt in de atmosfeer. Het zou gaan om het gas met de sterkste opwarmende kracht in de atmosfeer.

Het gas, perfluorotributylamine (PFTBA), is een kunstmatig gas dat vooral gebruikt wordt bij de productie van elektrische en elektronische installaties. Volgens de onderzoekers heeft het gas de sterkste opwarmende kracht van alle gassen in de atmosfeer.

 

 

Broeikasgas PFTBA

PFTBA staat nog niet in de groep van blijvende broeikasgassen. Maar op een periode van 100 jaar zou de klimaatimpact van het gas vele malen groter zijn dan de impact van CO2. Zo heeft één molecule PFTBA hetzelfde effect als 7.100 moleculen CO2. Bovendien heeft het gas een bijzonder lange levensduur in de lagere atmosferische lagen en bestaat er nog geen manier om het gas te elimineren.

Bron: DMorgen

Foto: Roel via Flickr

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie