Rotte vis wordt groen gas voor tapijtenmaker

Rotte vis wordt groen gas voor tapijtenmaker

12-12-2013 11:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse fabriek van internationale tapijtenmaker Interface gaat groen gas gebruiken dat geproduceerd wordt uit visafval.

Vanaf 1 januari 2014 gaat ’s werelds grootste fabrikant van tapijttegels over op volledig duurzaam gas in de tapijtfabriek in Scherpenzeel (Gelderland). Het gas wordt aangeleverd door energieleverancier Eneco, die het gas produceert uit het groenafval van de zeevishandelaar A. Van de Groep. De hoeveelheid aangeleverd gas staat gelijk aan 1,3 mln kubieke meter per jaar, dat gelijk staat aan de gasbehoefte van 750 huishoudens.

De vissige geur van het groene gas wordt verwijderd zodat de oorsprong van het gas niet herleid kan worden. Van der Groep heeft hiervoor een zogenaamde two-phase deodoriser geïnstalleerd dat bestaat uit een actief-koolstoffilter en een chemisch wasproces. Een inspectie van een derde partij heeft bevestigd dat de vishandelaar een geurreductie van 99 procent heeft kunnen bewerkstelligen.

Mission Zero

Interface is actief bezig met het verduurzamen van hun eigen processen. Ze gebruiken hernieuwbare energie in hun Europese fabrieken. Het project in Scherpenzeel is onderdeel van het langetermijnplan ‘Mission Zero’, waarin Interface het doel stelt dat het bedrijf in 2020 geen negatieve impact op het milieu meer heeft. Een video over de duurzame tapijttegel van Interface kun je hier vinden.

Volgende logische stap

Volgens Ton van Keken, Senior Vice President of Operations bij de Europese tak van Interface, is “de transitie naar duurzaam gas de volgende logische stap op onze route om een duurzaam bedrijf te worden dat in 2020 geen impact meer heeft op het milieu.”

“Door een combinatie van groene energie en biogas te gebruiken, worden zowel ons Europese hoofdkantoor en fabriek in Scherpenzeel bijna CO2-neutraal. Het afval van de voedsel- en visindustrie wordt gebruikt op een manier waarvan het bedrijfsleven kan profiteren.”

“De doelen van Mission Zero van Interface sluiten nauw aan bij de missie van Eneco, namelijk heel Nederland voorzien van duurzaam geproduceerde energie,” zegt Barth de Klerk, directeur bij Eneco. “Onze visie is dat een decentrale en duurzame energievoorziening bereikt kan worden door samenwerking. Alle onderdelen van Eneco zijn gericht op deze missie.”

Bron: The Ecologist | Foto: Ewan Woowar via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie