Rotterdams geduld met E.ON en GDF Suez is op

Rotterdams geduld met E.ON en GDF Suez is op

15-01-2014 10:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De gemeente Rotterdam stelt een ultimatum voor een besluit van E.ON en GDF Suez over CO2-afvanginstallaties.

Volgens de gemeente hadden deze bedrijven al lang het besluit moeten nemen om een installatie voor CO2-afvang. De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland hebben vandaag een boze brief gestuurd waarin staat dat de bedrijven deze maand nog moeten bevestigen dat ze het project uitvoeren.

Het gaat om afvang van de CO2-uitstoot van twee nieuwe kolencentrales, die op de Maasvlakte zijn gebouwd. De gemeenteraad ging akkoord met de bouw hiervan, omdat E.ON en GDF Suez zeiden dat ze een deel van de CO2-uitstoot ondergronds zouden opslaan. Daarvoor zou een installatie gebouwd moeten worden die het gas afvoert naar een leeg gasveld onder de Noordzee.

 

Ultimatum

 

Het is de bedoeling dat die installatie in 2015 werkt. Volgens wethouder Alexandra van Huffelen (Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte) is dat nog haalbaar, maar dan moeten de energiebedrijven wel snel aan de slag. De energiecentrales gaan dit voorjaar al draaien. “Ze moeten nu daadwerkelijk een besluit nemen”, aldus Van Huffelen. “Er zijn heldere toezeggingen gedaan en het is in groot belang van de stad en de inwoners. De raad stond niet te springen om twee kolencentrales in de achtertuin.” De wethouder gaat er voorlopig van uit dat E.ON en GDF Suez de afspraken nakomen.

Bron: Trouw

Foto: F. d. W. via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie