Duits isolatiebedrijf sluit Europese fabriek: ‘Markt ontbreekt’

Duits isolatiebedrijf sluit Europese fabriek: ‘Markt ontbreekt’

16-01-2014 12:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een groot Duits isolatiebedrijf sluit een fabriek in Europa. Er komen veel mooie woorden uit Brussel, maar het gebrek aan bindende doelen omtrent energie-efficiëntie geeft de doorslag.

Knauf Insulation, een Duits isolatiebedrijf met een miljardenomzet, sluit een vestiging in Italië. Door dit nieuws neemt de angst toe voor de verplaatsing van de Europese schone energie-industrie naar het buitenland. Deze ontwikkeling, low carbon leakage, staat een schoon EU in de weg.

De CEO van het Duitse bedrijf Knauf Insulation, Tony Robson, beschuldigt in een brief aan Barrosso, voorzitter van de Europese Commissie (EC), de EU van gebrek aan daadkracht bij de energie-efficiëntiedoelen. “Als woorden werden vertaald in daden op het gebied van energie-efficiëntie, dan zou ik nieuwe fabrieken in Europa openen.”

Het Duitse bedrijf is dan ook van plan drie nieuwe fabrieken te openen in de VS, Azië en Turkije. Robson legt uit: “Er is geen bindend energie-efficiëntiedoel en onze investeerders geloven niet dat de uitspraken gedaan over de mogelijkheid er van werkelijk gerealiseerd zullen worden.”

Robson voegt hier aan toe dat energie-efficiëntie niet vanzelf ontstaat. “De markt ontbreekt en interventie is noodzakelijk.”

Energie-efficiëntie

Volgens Europablog Euractiv zijn er meer bedrijven in de energie-efficiëntie die Knaufs zorgen delen. Op 14 januari schreef de CEO van Kingspan, een Iers isolatiebedrijf, een brief aan de EC waarin hij zijn steun uitte voor “een verplichtend en bindend doel voor energiebesparing” voor 2030.

Ook de CEO van Ingersoll Rand riep op tot een bindend doel: “De huidige EU-wetgeving is niet in staat om als katalysator te functioneren voor de ontwikkeling van beschikbare energie-efficiënte technologieën en diensten.”

De vakbonden denken anders over de mogelijke low carbon leakage. “We hebben prikkels nodig om de waardeketen te ondersteunen en we ondersteunen, maar ik ben er niet zeker van dat het lekken van schone energie iets serieus is,” aldus Benjamin Dennis, duurzaamheidsadviseur bij de Europese Vakbonden Confederatie. “Ik denk dat het meer een communicatiestrategie is.”

Klimaatpakket

Vorige week stemde het Europese Parlement in met drie bindende klimaatdoelen voor 2030. Onderdeel daarvan was een energie-efficiëntie van 30 procent voor 2030. De Europese Commissie moet daar nog mee akkoord gaan. Op 22 januari komt de Europese Commissie met een nieuw klimaatpakket.

Bron: Euractiv

Foto: Better Business Listing via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie