Unilever en Philips aan kop in duurzaam ketenbeheerranglijst

Unilever en Philips aan kop in duurzaam ketenbeheerranglijst

22-01-2014 11:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe evaluatietool bekroont de duurzaamheidsinspanningen  van onder andere Unilever en Philips in hun ketenbeheer. 

Uit een nieuwe evaluatie en benchmarkingtool blijkt dat grote multinationals zoals Air France-KLM, BMW, Hewlett-Packard en Microsoft het meeste aandacht besteden aan duurzaamheid in hun gehele waardeketen, niet alleen binnen hun bedrijfsvoering. De tool is ontwikkeld voor leden van het Climate Discolusure Project (CDP).

 

Risico's en kansen

 

De Supplier Climate Perfomance Leadership Index is gebaseerd op milieudata van 2.868 leveranciers, waaronder bijvoorbeeld Unilever en Philips. Zij hebben deze data beschikbaar gesteld op verzoek van het CDP, waaronder hun CO2-uitstoot en hun beleid aangaande klimaatrisico’s.

De index is tegelijkertijd verschenen met het door adviesbureau Accenture - in opdracht van CDP - opgestelde rapport ‘Supply Chain Report for 2013-2014’. Conclusies uit het rapport zijn onder andere dat toeleveranciers een besparing van $ 11,5 mrd wisten te realiseren dankzij CO2-reducerende investeringen uit 2013. Aan de andere kant blijken deze bedrijven zich steeds meer te richten op investeringen die zich op korte termijn terugverdienen, maar die vaak slechts kleine voordelen opleveren.

Toeleveranciers zien zowel risico’s en kansen in klimaatsverandering. Zo rapporteert 72 procent  dat klimaatverandering een risico is voor de huidige bedrijfsvoering. Tegelijkertijd gelooft meer dan de helft (56 procent) in de kansen die ontstaan door klimaatsverandering. Eén van die kansen is dat steeds meer klanten positief tegenover producten en diensten staan met een lage CO2-uitstoot.

 

Symbiose tussen duurzaamheid en bedrijfsstrategie

 

De 79 leveranciers die uiteindelijk de index hebben behaald vertegenwoordigen de top drie procent van de toeleveranciers die een sterk en transparant klimaatsveranderingsstrategie hebben. Zij houden er tevens een uitgebreid CO2-reductieprogramma op na.

[caption id="attachment_60813" align="aligncenter" width="650"]Per industrie geeft de lijst weer welke bedrijven goed scoorde in de Supplier Climate Perfomance Leadership Index. Bron: ‘Supply Chain Report for 2013-2014’[/caption]

Nederlandse bedrijven die goed scoren zijn Royal Philips en Unilever. Dat Unilever wederom in een duurzaamheidsranglijst verschijnt is géén verassing meer. Zo stond voedingsgigant Unilever eerder al op nummer twee in de ranglijst van de ngo Climate Counts. De duurzaamheidsinspanningen van Philips werden eind vorig jaar ook erkend. Zo won de Nederlandse multinational de Verantwoord Ketenbeheer Award 2013 georganiseerd door het VBDO.

De leidende toeleveranciers zoals Microsoft, Hewlett-Packard en Samsung hebben op bestuursniveau overzicht van de klimaatagenda en ook monetaire stimuleringsmaatregelen voor CO2-reductie ingesteld, aldus CDP en FirstCarbon Solutions. Tevens leveren de koploperbedrijven gedetailleerde informatie aan over hoe klimaatverandering is geïntegreerd in hun risicomanagement en bedrijfsstrategie.

Bron: Environmentalleader  | Foto: Auntie P via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie