EC: ‘Europa competitief dankzij duurzame energie’

EC: ‘Europa competitief dankzij duurzame energie’

22-01-2014 12:08 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese industrie is nog steeds sterk niet ondanks, maar dankzij de verbeterde energie-efficiëntie en het aandeel hernieuwbare energie.

 

 

Dat concludeert een rapport van de Europese Commissie dat nieuwsblog EurActiv heeft ingezien. Hernieuwbare energie “helpt kosten van fossiele brandstoffen te reduceren en draagt bij aan een betere energiehandelbalans”, zo stelt het rapport. Alleen al in 2010 zou Europa € 10,2 mrd aan kosten voor de import van fossiele brandstoffen hebben vermeden. Windenergie alleen nam daarvan € 2,2 mrd voor zijn rekening.

 

 

Josche Muth, van de Europese Hernieuwbare Energie Raad (EREC), zegt dat de analyse en het klimaatbeleid binnen de EU dat vandaag wordt aangekondigd “volledig los van elkaar” staan. “Met een bindend doel voor hernieuwbare energie van 30 procent of 35 procent voor de lidstaten, zouden er lagere kosten voor de energie-intensieve industrie zijn, meer banen en minder import van fossiele brandstoffen.”

 

 

Energie-efficiëntie

 

 

Het rapport stelt dat de hoge Europese energieprijzen voor de industrie van politieke zorg moet zijn. Vooralsnog heeft de Europese industrie die kunnen opvangen door verbeterde energie-efficiëntie. Maar de makkelijk te nemen maatregelen raken uitgeput. Daardoor kunnen “verbeteringen in de energie-efficiëntie in de EU vertragen en versnellen in de VS”. Het rapport noemt het effect van de schaliegashype in de VS verder ‘beperkt’.

 

 

Het rapport concludeert verder dat CO2-prijzen “geen enkele betekenisvolle statistische impact hebben op elektriciteitsprijzen”. De prijzen zouden te laag zijn.

 

 

Bron: Euractiv

 

 

 

 

 

Vandaag lanceert de Europese Commissie het klimaatpakket voor 2030

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie