'Biomassa goed voor 30.000 nieuwe banen in landbouw'

'Biomassa goed voor 30.000 nieuwe banen in landbouw'

23-01-2014 12:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Als de Nederlandse chemische industrie voor de helft overstapt van fossiele grondstoffen naar biomassa, levert dat tienduizenden banen op. 

Dat zegt hoogleraar Johan Sanders van Universiteit Wageningen, die donderdag afscheid neemt als hoogleraar plantaardige productieketens. Sanders berekende dat zo’n omschakeling circa 30.000 nieuwe banen oplevert in de landbouw, een sector waar de werkgelegenheid nu juist gestaag afneemt.

De arbeidskrachten zijn vooral nodig voor de productie van biomassa, zoals gras, maïs, suikerbieten en andere plantaardige grondstoffen.

“De verdere verwerking van de biomassa levert daarnaast nog eens 15.000 werkplekken op in de chemische industrie zelf,” zegt Sanders.

 

Zonder subsidie

 

Volgens hem kan de overstap worden gemaakt zonder dat de producten die de chemische industrie maakt, duurder worden en zonder subsidie van de overheid. Dat komt omdat bij gebruik van biomassa de kapitaalkosten drastisch verlaagd kunnen worden, aldus de hoogleraar.

Sanders was twaalf jaar lang verbonden aan Universiteit Wageningen, waar hij onderwijs gaf in en onderzoek deed naar het gebruik van plantaardige grondstoffen in de industrie als alternatief voor olie, gas en kolen.

Bron: ANP | Foto: IITA Image Library

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie