Reflecterend ijs vertraagt smelten poolkappen

Reflecterend ijs vertraagt smelten poolkappen

27-01-2014 11:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De koelkast van de aarde herstellen door het smelten van de poolkappen te vertragen: de Amerikaanse ngo Ice911 geeft de aarde extra tijd om cleantech tot een succes te maken.

IJs smelt door klimaatverandering, dat is bekend. Dat zorgt niet alleen voor het stijgen van de zeespiegel, maar versnelt ook het opwarmen van de aarde. IJs reflecteert namelijk zonnestralen, terwijl (smelt)water warmte absorbeert. Daardoor smelt ijs nog weer sneller. Het effect versterkt zichzelf.

Volgens klimaatwetenschappers veroorzaakt het smelten van de poolkappen een derde van de mondiale temperatuurstijging. Voor verstedelijkte kustgebieden betekenen aanpassingen aan een stijgend zeeniveau een kostenpost van vele miljarden euro’s per jaar. Met een milde variant van klimaat-engineering wil Ice911 het smeltproces vertragen.

 

Reflectievermogen

 

Ice911 is een onderzoeksoeksorganisatie die is opgericht in 2008 en werkt vanuit Silicon Valley. De organisatie werkt samen met het bedrijfsleven, klimaatadviseurs en specialisten uit de technische en wetenschappelijke wereld.

Oprichtster Leslie Field creëert naar eigen zeggen ‘koele oplossingen voor een smeltende wereld’. Dit doet Ice911 aan de hand van materialen die de ijsformatie bevorderen en het albedo (een maat voor het reflectievermogen) van ijs te veranderen. Door het albedo te verhogen kaatst het ijs meer zonlicht terug en smelt minder snel. Volgens Field kan haar “inconvenient hobby” de aarde genoeg tijd geven voor het vinden van duurzame oplossingen.

Ice911 heeft een scala aan methodes. Zo heeft Ice911 methodes ontwikkeld om ijs te bedekken met platen en drijvende glasplaten op het water te plaatsen die 22 procent helderder zijn dan ijs. Een meer praktische methode is het toevoegen van holle, zandachtige glasbolletjes toe te voegen aan ijs en sneeuw.

“Tot dusver heeft nog niemand een negatieve ecologische impact waargenomen, dus dat geeft hoop,” zegt Field. De methodes worden getest in een privévijver en in bergmeren in de gebergtes van Sierra Nevada en Canada.

 

Steun

 

“Het werk van Field is ongetwijfeld één van de weinige onderzoeksprojecten die naar alle waarschijnlijkheid een grote invloed kunnen hebben om klimaatverandering tegen te gaan,” zegt Armond Cohen, directeur van de Clean Air Task Force en lid van het raad van bestuur van Ice911. “Dit project is zo belangrijk omdat er een tekort is aan oplossingen om het broeikaseffect als gevolg van CO2-uitstoot te beheersen.”

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft inmiddels aangegeven interesse te hebben in het onderzoek van Ice911. NASA is bedreven in modelleren en monitoren van gebieden op aarde. Dit valt samen met de vervolgstappen van Ice911: het testen van de methodes op grotere schaal in Groenland, het aanpassen van de methodes gebaseerd op de data en op grote schaal gaan toepassen in het noordpoolgebied.

Bron: BusinessGreen/Environmental Monitor | Foto: Mads & Trine via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie