NL bedrijfsleven streeft naar wereldtop in duurzaamheid

NL bedrijfsleven streeft naar wereldtop in duurzaamheid

27-01-2014 12:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een grote meerderheid van het Nederlandse bedrijfsleven vindt dat Nederland tot de wereldtop moet behoren op het gebied van duurzaamheid.

Nederlandse bedrijven willen de komende jaren verduurzamen. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van MVO Nederland onder 462 bedrijven uit het Nederlandse bedrijfsleven. In grote meerderheid vinden zij dat er een landelijke duurzaamheidsambitie moet worden opgesteld om verduurzaming te bevorderen.

 

NL bedrijfsleven

 

Acht van de tien bedrijven vindt dat zij naast het genereren van inkomsten ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben, blijkt uit de enquête. De balans tussen mens, maatschappij en milieu speelt een belangrijke rol in de bedrijfsvoering. Zes van de tien bedrijven beweert dat zij al een belangrijke bijdrage leveren op het gebied van duurzaamheid.

Ook blijkt dat Nederlandse bedrijven persoonlijke ambities nastreven op het gebied van duurzaamheid. Grand Catering bedacht een manier om voedselverspilling te reduceren, en de ASN Bank streeft naar een volledig klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030. Daarbij wil de duurzame bank niet alleen zijn eigen bedrijfsvoering CO2-vrij maken, maar ook al zijn investeringen en beleggingen.

 

Ambitie 2020

 

Verduurzamingsorganisatie MVO Nederland heeft de groene ambities van het Nederlandse bedrijfsleven serieus genomen en heeft in samenwerking met deze bedrijven de ‘Ambitie 2020’ opgesteld. ‘Ambitie 2020’ betreft een meerjarenprogramma om het Nederlandse bedrijfsleven te verduurzamen, en om Nederland te positioneren als internationaal voorbeeld voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het streven van de ‘Ambitie 2020’ is een succesvolle balans tussen mens, maatschappij en milieu. De ambitie is om voorbeeld voor de wereld te zijn als circulaire economie, terwijl Nederland tegelijkertijd een sterke en concurrerende positie behoudt.

“Wie nu investeert in een duurzame en sociale toekomst, plukt daar op korte en op lange termijn de vruchten van”, aldus Willem Lageweg, directeur-bestuurder van MVO Nederland.”

‘Ambitie 2020’ wordt op 30 januari tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van MVO Nederland gepresenteerd. Tijdens het evenement wordt ook het rapport ‘Ondernemen in de circulaire economie’ gepresenteerd, en zal Koning Willem-Alexander een online platform lanceren waarop bedrijven duurzame ambities kenbaar kunnen maken en samenwerkingsverbanden aangaan.

Bron: duurzaamondernemen.nl | Foto: Jürgen via wikimedia

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie