Nog 1 op de 9136 wetenschappers sceptisch over klimaatverandering

Nog 1 op de 9136 wetenschappers sceptisch over klimaatverandering

28-01-2014 07:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De wetenschappelijke klimaatontkenner wordt eenzaam. Minder dan 0,05 procent van de wetenschappelijke publicaties is sceptisch over het klimaat.

Geoloog en geochemicus James Lawrence Powell analyseerde 2258 wetenschappelijke artikelen over klimaatverandering die tussen november 2012 en december 2013 verschenen in gerenommeerde tijdschriften. In totaal schreven 9136 auteurs mee aan de publicaties. Slechts één artikel trok klimaatverandering door menselijk handelen in twijfel. Het artikel in kwestie is getiteld ‘De rol van zonneactiviteit in het broeikaseffect’ dat vescheen in de Herald of the Russian Academy of Science.

 

Scepsis neemt af

 

Powell deed eerder vergelijkbaar onderzoek, toen bekeek hij de artikelen die werden gepubliceerd tussen 1991 en 12 november 2013. Van de 13.950 peer-reviewed publicaties over klimaatverandering verwierpen toen nog 24 artikelen de aanname dat het broeikaseffect door menselijk handelen wordt veroorzaakt. Dat is ongeveer drie keer zoveel als zijn laatste analyse. Klimaatscepsis neemt zelfs af dus.

Ondanks de overweldigende consensus in de wetenschappelijke wereld bestaan er veel klimaatsceptici die betogen dat de mens niet verantwoordelijk is voor klimaatverandering. Powell denkt dat sceptici geen objectieve en kwalitatief hoogwaardige onderzoeken doen, waardoor ze niet verschijnen in tijdschriften met collegiale toetsing. “Het ontkennen van opwarming van de aarde is een kaartenhuis,” meent hij. “Toch zijn er volgens peilingen erg veel mensen die geloven dat wetenschappers het allesbehalve eens zijn over de oorzaken van klimaatverandering.”

 

Reproduceren

 

Powell nodigt iedereen uit om de resultaten te reproduceren. De database van alle artikelen staat online. De database bestaat uit artikelen die gevonden zijn in de wetenschappelijke artikelendatabase Web of Science met de zoektermen ‘global climate change’ en ‘global warming’.

Bron: Trouw | Foto: Horia Varlan via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie