Coca-Cola, Nike erkennen commerciële dreiging klimaatverandering

Coca-Cola, Nike erkennen commerciële dreiging klimaatverandering

28-01-2014 12:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Coca-Cola en Nike vallen onder de groep bedrijven die erkennen dat klimaatverandering een bedreiging vormt voor hun bedrijfsvoering.

Beide bedrijven hebben in recente jaren de vermoedelijke gevolgen van klimaatverandering aan den lijve ondervonden.

Het keerpunt kwam voor Coca-Cola in 2004, toen het bedrijf een productiefaciliteit moest sluiten in India wegens waterschaarste. Het bedrijf heeft erkend dat klimaatverandering een enorme impact heeft op zijn commerciële belangen. Naast waterschaarste kampt het frisdrankbedrijf ook steeds vaker met een tekort aan grondstoffen, zoals suikerriet en citrusvruchten.

 

Nike

 

Voor Nike is niet waterschaarste, maar zijn juist overstromingen het knelpunt. Op het World Economic Forum in Zwitserland repte het kledingbedrijf over de commerciële dreiging van overstromingen die in verband worden gebracht met klimaatverandering.

Nike heeft in het verleden al meerdere fabrieken in Thailand moeten sluiten wegens overstromingen. Ook is het bedrijf bang voor mislukte katoenoogsten en resulterende prijsstijgingen.

 

Duurzaamheidsbeleid

 

Om de milieueffecten tegen te gaan hebben de bedrijven duurzame maatregelen genomen. Coca-Cola zet in op waterbesparing.Nike heeft het gebruik van synthetische materialen opgeschroefd.

Ook heeft Nike onlangs een fabriek geopend voor het kleuringsproces waarin geen gebruik wordt gemaakt van water. Daarbij maakt Nike gebruik van Nederlandse technologie. DyeCoo uit Weesp heeft een methode ontwikkeld om textiel te kleuren met CO2 in plaats van water.

Bron: environmentalleader | Foto: sillygwailo via creativecommons

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie