Persoonlijke overtuiging belangrijkste duurzame drijfveer van CEO’s

Persoonlijke overtuiging belangrijkste duurzame drijfveer van CEO’s

30-01-2014 11:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Uit een onderzoek van Shelton Group onder CEO’s blijkt dat persoonlijke overtuiging voor duurzaamheid belangrijker is dan concurrentievoordelen. 

Voor eigenaren en CEO’s van bedrijven zijn de concurrentievoordelen van duurzaamheid niet de belangrijkste drijfveer. Dit blijkt uit een onderzoek van de Shelton Group, een marketing- en communicatiebureau, die zich volledig richt op duurzaamheid en energie-efficiënte sectoren. De marketinggroep ondervroeg een breed scala aan beslissingsmakers uit verschillende industrieën, zoals de retail sector, onderwijs en gezondheidssector.

Van het opgestelde rapport, Shelton Group B2B-Pulse, is er enkel een aantal voorbeeldpagina’s beschikbaar. De voornaamste conclusie die wordt getrokken is dat persoonlijke overtuiging in duurzaamheid de voornaamste drijfveer is voor beslissingsmakers uit het bedrijfsleven. Suzanne Shelton, eigenaresse en CEO van Shelton Group, legt uit dat het aanspreken van ’het verlangen van een CEO om het juiste te doen, belangrijker is dan alleen een duurzame business case te maken.

Inkoopmanagers daarentegen vinden dat duurzaamheid eerder gezien moet worden als een competitief en onderscheidend vermogen. Dezelfde inkoopmanagers zijn minder bereid om de hoogste prijs voor duurzame producten te betalen. Echter, voor de onderzochte groep is duurzaamheid van groter persoonlijk belang (81 procent) dan andere personen die inkoopbeslissingen maken voor de onderneming (71 procent).

 

Opvallend

 

De studie toont verder aan dat niet alle industrieën een gelijke visie erop nahouden wat betreft duurzaamheid in het bedrijfsleven. Twee opvallende punten komen uit het onderzoek naar boven komen:

Ten eerste loop volgens Shelton Group blijven energie- en kostenbesparing de primaire prikkels voor de besluitvorming, ondanks onderlinge verschillen per sector. Zo is bijvoorbeeld de gezondheidssector voornamelijk gedreven door gezondheid en welzijn, maar de effectiviteit van de producten zijn hier van cruciaal belang. In de bouw- en renovatiesector is men overtuigd dat duurzaamheid een kans biedt om je van de concurrentie te onderscheiden.

Uit de studie blijkt ook dat de retailsector geen prioriteit geeft aan duurzame energie-initiatieven en flink achter loopt ten opzichten van andere sectoren in de ontwikkeling van bijvoorbeeld duurzaamheidsscorekaarten.

Onlangs publiceerde PwC haar 17e CEO onderzoek. Hieruit bleek dat 75 procent van de deelnemers het vervullen van sociale behoeftes belangrijker vindt dan de behoeftes van investeerders. CEO’s beschermen graag de belangen van toekomstige generatie aangezien dit belangrijk is voor hun onderneming.

Bron: Environmentalleader | Foto: John 'K'via Flickr

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie