PwC: Verbind duurzaamheid en risicomanagement

PwC: Verbind duurzaamheid en risicomanagement

07-02-2014 11:05 | Door: Marjon Riehl

Verduurzaming en risicomanagement zijn in veel bedrijven niet gekoppeld, observeert PwC, en dat levert problemen op.

 

 

Veel bedrijven hebben moeite met het omgaan met sociale- en milieurisico’s. Zo hebben zij te maken met problemen door overstromingen, steeds duurder wordende grondstoffen en reputatieschade.

 

 

Volgens advies- en accountantsbureau PwC zijn dit nieuwe klimaatrisico’s die ook een nieuwe aanpak vereisen.  De methodes om risico’s te beheersen zijn namelijk niet mee veranderd met het risicolandschap. Bedrijf hebben moeite met het identificeren, monitoren en effectief beheren van deze nieuwe klimaatrisico's. Daardoor blijven ze achter in verduurzaming.

 

 

Rapport

 

 

Volgens het vandaag uitgebrachte rapport van PwC ‘How can resilience prepare companies for environmental and social change?’ hebben duurzaamheidsmanagers veel kennis in huis over de risico’s die milieu levert, maar weten ze dit niet altijd uit te drukken in de taal van de risicomanagers. Daardoor wordt er niets met die waardevolle kennis gedaan. Volgens PwC moeten strategie, duurzaamheid en mogelijkheden allemaal gecombineerd worden en niet apart behandeld.

 

 

Het rapport identificeert vijf stappen om de sociale druk en milieudruk te vertalen naar risicomanagement. Ten eerste dienen sociale risico’s en milieurisico’s geïdentificeerd te worden. Ten tweede dient het bestuur van een bedrijf de nieuwe risicobenadering te ondersteunen. Vervolgens dient het bedrijf te anticiperen op verandering en samen te werken aan risicobeperking. Ten vierde dient een bedrijf kansen te grijpen die liggen in risicovolle gebeurtenissen. En als laatste noemt PwC het meten de waarde van versterkte veerkracht omtrent risico’s.

 

 

Footprint

 

 

Uit een rapport van PwC dat eerder deze maand uitgebracht werd bleek al dat bedrijven het belang van het overzien van de gehele voetafdruk erkennen. De meeste bedrijven rapporteren en nemen slechts maatregelen over het financiële gedeelte. Het milieu wordt vaak buiten beschouwing gelaten.

 

 

Bron: Environmentalleader

 

 

Foto: Nils Bremer via Flickr

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Marjon Riehl

Als studente Politieke geschiedenis & internationale betrekkingen onderstreept Marjon het belang van beleidsmatige verduurzaming van de samenleving, in het bijzonder het bedrijfsleven. Waarom het bedrijfsleven? "Ik denk dat op het gebied van verduurzaming in het bedrijfsleven het meest valt te winnen."Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie