Japanse onderzoekers halen lithium uit zeewater

Japanse onderzoekers halen lithium uit zeewater

11-02-2014 11:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers van het Japan Atomic Energy Agency (JAEA) hebben een methode ontwikkeld om via elektrolyse lithium uit zeewater te winnen.

Lithium is een belangrijk materiaal voor batterijen van elektronische apparaten zoals (vrijwel alle) mobiele telefoons en laptops. Het wordt nu vooral gewonnen uit Zuid-Amerikaanse zoutmeren. Die voorraden zijn echter eindig.

Doordat de vraag naar consumentenelektronica blijft groeien, zou de winning van lithium uit zeewater belangrijk kunnen worden. Voordat dit het geval is, moeten de productiekosten wel omlaag.

Keramische film

De lithiumconcentratie in zeewater schommelt 0,14 en 0,25 deeltjes per miljoen (ppm). Dat is laag, maar de hoeveelheid zeewater is groot. Het scheiden van lithium wordt gedaan door middel van een speciale keramische film dat als membraan dient. Nadat lithium het membraan passeert, wordt het geconcentreerd in verdund zoutzuur. Het keramische materiaal wordt al langer gebruikt als elektrolyt voor de ontwikkeling van de volgende generatie lithium-ionbatterijen.

De lithiumopbrengst kan verhoogd worden als de Japanse onderzoekers erin slagen om de dikte van de film nog verder te verlagen. In dit geval kan voor de technologie een industriële toepassing bedacht worden.

Bron: RVO | Foto: Mena Rota via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie