Efficiënte suikerwinning bespaart energie

Efficiënte suikerwinning bespaart energie

11-03-2014 18:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Reststromen uit de suikerindustrie bevatten veel suiker. De extractie van die laatste restjes is duur en energie-intensief.

De Wageningen Universiteit (WUR) bedacht een nieuw, goedkoper proces. Aan de restmassa wordt een anti-klontermiddel toegevoegd, waardoor de suikers minder goed oplosbaar zijn. Vervolgens wordt het water weggespoeld en blijven de suikers over als kristallen. De bewerkingsstappen die veel energie kosten, zijn niet meer nodig. Zelfs uit grondstofresten die veel onbruikbare bestanddelen bevatten, is meer suiker te halen dan met de traditionele methoden.

Suikerresten zijn ook bruikbaar voor de productie van bio-ethanol en biogas. Binnen het nieuwe verwerkingsproces is daarom rekening gehouden met snelle schakelingen op basis van de wisselde vraag op de markt naar suiker, bio-ethanol of biogas.

Volgens de onderzoekers van de WUR kan de suikerindustrie flink besparen op het gebied van energieverbruik en CO2-uitstoot. De WUR werkt nu aan het ontwerp voor een proeffabriek voor verder onderzoek naar verbetering van de raffinage en energie-efficientie.

Bron: Boerenbusiness | Foto: Paul Rosenhart via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie