Pepsico akkoord met externe audits toeleveranciers

Pepsico akkoord met externe audits toeleveranciers

21-03-2014 17:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Externe controles op zijn leveranciers, maatregelen tegen landroof en inzet op duurzaam geproduceerde grondstoffen. PepsiCo past de eigen standaarden aan na kritiek van Oxfam.

Een van de eerste stappen is het inzetten van externe controles in landen waar de frisdrankfabrikant zijn belangrijkste grondstoffen vandaan haalt. Als eerste is Brazilië aan de beurt. Later volgen Thailand, Mexico en de Filipijnen.

Toeleveranciers moeten formeel voldoen aan PepsiCo's ethische standaarden, die voorzien in gedragscodes voor eerlijk zakendoen, milieu-eisen, arbeidsvoorwaarden, gezondheid en veiligheid. Onderzoek van Oxfam toonde echter misstanden aan bij de leveranciers.

Landrechten

Vooral bij landaankopen door toeleveranciers bij kleinere boeren gaat veel mis. Onderhandelingen bij landaankopen moeten eerlijk en legaal verlopen. Landroof is verboden. In de praktijk blijkt dat landroof nog steeds voorkomt.  Van de beloofde compensatie voor boeren die hun land kwijtraken, komt vaak weinig terecht.

Na een campagne tegen landgrabbing door ontwikkelingsorganisatie Oxfam beloofde concurrent Coca-Cola al beterschap en strengere controle van haar leveranciers. PepsiCo doet nu hetzelfde. De frisdrankgigant haalt onder meer suiker uit Brazilië en Thailand, palmolie uit Mexico en kokoswater uit de Filippijnen.

Het nieuwe landrechtenprogramma is samen met Oxfam en onafhankelijke experts ontwikkeld. Externe assessments  moeten uitwijzen of leveranciers aan die eisen voldoen. De auditors besteden extra aandacht de positie van lokale gemeenschappen, om er zeker van te zijn dat zij hebben ingestemd met de verkoop van hun land.

Bevindingen

De multinational belooft de belangrijkste bevindingen en onderzoeksmethodologie openbaar te maken. Om inzicht te geven in de herkomst van grondstoffen, gaat het bedrijf de hele logistieke keten in kaart brengen. Er wordt meer aandacht besteed aan landrechten en de impact van nieuwe oliepalmplantages. Aanvullend streeft het bedrijf ernaar om in 2020 alleen nog duurzaam gecertificeerde suiker in te kopen.

De auditors gaan eind 2014 naar Brazilië. Eind 2016 zijn Thailand, de Filipijnen en Mexico aan de beurt.

Bron: Environmental Leader, Reuters | Foto: Guillermo Ramos Flamerich via Wikipedia

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie