Nieuwe proef Tata Steel met HIsarna ruwijzerproductie

Nieuwe proef Tata Steel met HIsarna ruwijzerproductie

01-04-2014 12:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Tata Steel in IJmuiden test half mei voor de vierde keer een nieuwe technologie voor de productie van ruwijzer. Het zogeheten HIsarna-proces reduceert de CO2-uitstoot met 20 procent.

In het proces is 20 procent minder energie nodig, wat de CO2-uitstoot vermindert. Volgens de ontdekkers is het proces zo flexibel dat biomassa, gas of zelfs waterstof (H2) kolen kunnen vervangen. De nieuwe techniek zou een reductie betekenen van 20 procent CO2-uitstoot.

Grondstoffen

In de HIsarna-methode, dat ijzer betekent in het oud-Keltisch, is de voorbewerking van ruwe grondstoffen overgeslagen. De omzetting van kolen in cokes en de voorbewerking van ruw ijzererts tot zuiverdere ijzersinters of pellets, zijn niet meer nodig. De traditionele hoogoven is vervangen door een reactorvat of cycloonoven. Kolen en ijzererts gaan tegelijkertijd het vat in, waarna vloeibaar ijzer wordt geproduceerd. De kwaliteit zou dezelfde zijn als die van ruwijzer uit hoogovens.

Een consortium van grote staalbedrijven onder de naam ULCOS, Ultra Low CO2 Steelmaking, is in 2009 begonnen met de experimenten. De proeffabriek op het terrein van Tata Steel in IJmuiden heeft een capaciteit van 160 ton ijzer per dag en kostte € 20 mln. Het ministerie van Economische Zaken droeg € 5 mln bij aan het project. Bij de proef is ook mijnbouwgigant Rio Tinto betrokken.

Kansrijk

Volgens de directie van Tata Steel gaat het om een revolutionaire ontwikkeling. Een van de meest kansrijke technologieën om de staalproductie te verduurzamen. Tijdens de vierde proef van half mei tot eind juni wordt vier keer achter elkaar enkele dagen lang ruwijzer geproduceerd met verschillende soorten kolen en ijzererts.

In 2015 wil het bedrijf over een aaneengesloten periode van een half jaar ruwijzer produceren. Daarna hoopt het bedrijf voldoende data te hebben verzameld voor een installatie op industrieel formaat. Voor die volgende fases in het traject zijn forse investeringen nodig, die de staalpartners niet alleen kunnen dragen. Het bedrijf hoopt op financiële steun de Europese Commissie en de Nederlandse overheid.

Bron: Steel Times International, VraagenAanbod | Foto: Tata Steel

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie