Protest tegen afschaffing statiegeld neemt toe

Protest tegen afschaffing statiegeld neemt toe

03-04-2014 12:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het besluit om statiegeld op drankflessen af te schaffen berust op onjuiste informatie, stelt Tomra Systems B.V. De fabrikant van emballageautomaten protesteert hiermee tegen het besluit van de Tweede Kamer om statiegeld per 2015 af te schaffen.

De basis van dit omstreden besluit was een rapport  uit 2012 van Wageningen University, waaruit blijkt dat het statiegeldsysteem erg duur is. Een recenter uitgebrachte studie van CE Delft stelt dat de kosten bijna 2 keer lager zijn dan door de onderzoekers van Wageningen is geraamd.

De verwarring over de onderbouwing van het statiegeldbesluit is de afgelopen dagen toegenomen. Het WUR-rapport waarop de Kamer zich baseerde, is uitgevoerd in opdracht van de frisdrankindustrie. Het contra-onderzoek van Delft, is aangevraagd door Tomra Systems. Tomra zegt nu dat de Kamer is misleid. De kosten zouden stelselmatig te hoog zijn aangegeven. Wageningen University verwerpt de kritiek op hun onderzoek.

Goedkoper

Het besluit om statiegeld op grote PET-flessen af te schaffen, is in 2012 door voormalig staatssecretaris Joop Atsma genomen omdat het systeem ‘peperduur’ zou zijn. Het Wageningse rapport heeft echter niet onderzocht welke kosten overblijven bij stopzetting ervan.

Het statiegeldsysteem hangt namelijk samen met statiegeld op bierflessen, en dit systeem verandert niet. Het rapport uit Delft stelt dat veel van de huidige kosten blijven bestaan, ook als er geen statiegeld op frisdrankflessen meer zit. Per saldo is het huidige systeem volgens CE Delft zelfs goedkoper. Tomra Systems roept de Tweede Kamer op het besluit te herzien.

Plastic Heroes

Frisdrankfabrikanten zien graag een einde aan statiegeld, omdat het te duur zou zijn. Sinds 2010 wordt in elke gemeente plastic afval ingezameld. Volgens de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) is dit een goed alternatief voor statiegeld. Zij noemen het gemak van een brede inzameling als belangrijkste argument.

 

Bronnen: Wageningen UR, CE Delft, Tomra Systems BV, FWS |Foto: Steven Depolo via Flickr

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie