Nederland en België werken samen aan biobased industrie

Nederland en België werken samen aan biobased industrie

14-04-2014 11:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De chemische industrieën van Bergen op Zoom en Antwerpen hebben contact gelegd voor een samenwerking om een biobased economy te realiseren.

Dat zei de Vlaamse Premier Kris Peeters. In Bergen op Zoom werkt de chemische industrie nu al aan innovaties op het gebied van de biobased economy. Op de ‘Green Chemistry Campus’ ontwikkelen bedrijven, overheden en kennisinstellingen chemische industrie op basis van natuurlijke grondstoffen. Deze organisaties ontwikkelen er onder andere bioplastics, biobrandstoffen, meststoffen en zelfs afbreekbare plantenpotten.

De Green Chemistry Campus valt onder ‘Biobased Delta’, het samenwerkingsverband voor chemische biobased industrie in Zuidwest Nederland.

 

BlueChem

 

In Antwerpen wordt nu een soortgelijk initiatief opgericht. Het Vlaamse ‘BlueChem’ moet een incubator worden voor duurzame chemie in Vlaanderen. De minister-president hoopt dat de samenwerking beide initiatieven kan versterken. BlueChem wordt waarschijnlijk eind 2016 gerealiseerd.

In januari startte de Biobased Delta al een samenwerking met het Franse Industries & Agro-Ressources. Dit is een vereniging van bedrijven en organisaties voor de verwaarding en non-food toepassing van grondstoffen uit de agro-industrie.

Bron: Omroep Brabant Green; Chemistry Campus | Foto: Pavel P. via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie