Testkits tegen Chinese watervervuiling

Testkits tegen Chinese watervervuiling

15-04-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Chinese internetbedrijf Alibaba wil de drinkwaterkwaliteit in China onderzoeken en daarmee aandacht vragen voor de slechte kwaliteit.

Jack Ma, directeur van Alibaba, een Chinees e-commerce bedrijf, wil de slechte kwaliteit van het drinkwater onder de aandacht brengen met de verkoop van watertestkits in de onlinewebwinkel Taobao Marketplace. De webwinkel is eigendom van Alibaba en is vergelijkbaar met webwinkels als Ebay, Amazon en Marktplaats.  Taobao Marketplace heeft 500 miljoen gebruikers.

De testkits zijn ontwikkeld door het onafhankelijke Greenovation, een Chinese NGO die zich bezighoudt met het verzamelen en verspreiden van informatie over milieubescherming. De organisatie was eerder betrokken bij een waterzuiveringsproject voor dorpen en steden.

De testkit kost omgerekend ongeveer $ 10. De betrokken partijen hopen dat kopers op vrijwillige basis de vervuiling in zoetwaterbronnen gaan meten. Vervolgens kunnen zij de data via een app voor hun smart phone uploaden. De gegevens worden door het tech-bedrijf gebruikt om de watervervuiling in China in kaart te brengen.

Vervuiling

Vervuiling is een groeiend probleem in China. Volgens schattingen van de Wereldbank heeft China 16 van 20 meest vervuilde steden op de wereld binnen zijn landsgrenzen. Ongeveer 10 procent van het water in de grootste Chinese rivierbassins is ernstig vervuild, blijkt uit onderzoek van het Chinese Ministerie voor Milieubescherming uit 2012.

Nog vorige week kwamen de inwoners van de Chinese miljoenenstad Lanzhou zonder drinkwater te zitten. Een lekkende oliepijpleiding zorgde voor vervuiling met benzeen. Dit leidde tot lange rijen bij winkels die flessenwater verkochten. Ook zonder milieurampen wordt buitenlandse reizigers aangeraden om geen leidingwater te drinken, tenzij het is gekookt. Vooral in dichtbevolkte gebieden wordt veilig drinkwater steeds schaarser.

Met het inventariseren en publiceren van de verzamelde gegevens wil Alibaba overheidsinstanties en bedrijven aanmoedigen om de regelgeving aan te scherpen.

Bron: Bloomberg | Foto:  Shinsuke Ikegame via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie