Ikea verduurzaamt zelfs de Zweedse balletjes

Ikea verduurzaamt zelfs de Zweedse balletjes

01-05-2014 14:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ikea breidt zijn aanbod van de bekende Zweedse vleesballetjes uit met een vegetarische en een kipvariant. De aanvulling op de menukaart is onderdeel van grotere, duurzame veranderingen in de bedrijfsvoering.

Consumptie van rund- en varkensvlees draagt bij aan klimaatverandering, vindt het Zweedse meubelwarenhuis. Bovendien is de verkoop van voedsel in haar winkels verantwoordelijk voor de uitstoot van 600.000 ton CO2 per jaar. Dat is veel, maar slechts 2 procent van de totale CO2-voetafdruk. Reden voor het concern om in het hele assortiment veranderingen door te voeren.

We nemen geen genoegen met 5 procent groene producten om het daar verder bij te laten, zegt Steve Howard, de duurzaamheidsadviseur van Ikea in een interview met Fastcompany. "Business as usual is geen optie als je bedenkt dat de maatschappij zoveel grondstoffen gebruikt dat er anderhalve planeet nodig is om die weer aan te vullen", zegt hij. “Duurzame producten horen in ieder huis te staan. Ze zijn geen luxe alleen bestemd voor de rijken.”

Aanpassingen

In plaats van een gefaseerde implementatie gooit het bedrijf drastisch het roer om. Over twee jaar verkopen Ikea-winkels alleen nog maar LED-lampen. Ieder product wordt langs een eigen meetlat gelegd en beoordeeld op materiaal- en energiegebruik en transportkosten. Goederen moeten recyclebaar zijn en de kwaliteit van de artikelen, die erom bekend staan dat consumenten ze makkelijk weggooien, moet omhoog zodat ze langer meegaan.

Als voorbeeld noemt Howard het ontwerp van de populaire Ektorp. Door een eenvoudige aanpassing in het ontwerp passen de banken opgevouwen in een container of vrachtwagen. Dat scheelt massa en dus transportkosten. De klant profiteert door een lagere prijs.

Levenstijl

Daarnaast is het assortiment uitgebreid met relatief goedkope zonnepanelen, inductiekookgerei en een nieuw type opbergdoosje waarmee het bedrijf hoopt voedselverspilling te voorkomen. Het personeel mag meehelpen door nieuwe producten thuis te testen. Werknemers worden voor Ikea ambassadeurs voor een duurzame levensstijl, hoopt Howard.

Tegelijkertijd streeft het bedrijf ernaar om in 2020 alle elektriciteit die het nodig heeft, zelf te produceren uit hernieuwbare bronnen. En het investeert in de deeleconomie. In een aantal landen helpt Ikea haar klanten spullen die ze niet meer nodig hebben, tweedehands te verkopen.

De verkoop van vegetarische balletjes is een slechts kleine bijdrage aan de duurzame bedrijfsvoering die Ikea heeft ingezet. Maar de maatregel is volgens het bedrijf meer dan een symbolische stap.

Bron: FastCompany | Foto: Karl Baron via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie