Spons van nanocellulose tegen olievervuiling

Spons van nanocellulose tegen olievervuiling

09-05-2014 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zwitserse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om olievervuiling op te ruimen zonder chemicaliën.  Ze maakten een spons van nanocellulose die water afstoot, maar olie opneemt. 

Gewone nanocellulose bestaat uit kleine vezels van 1 tot 2 micrometer die enorm sterk zijn, vergelijkbaar met Kevlar. Doorgaans is dit een soort gel. Door de gel te vriesdrogen, verdampt het water en ontstaat een sponsachtige structuur. Dit materiaal neemt zowel water als olie op.

Om de spons waterafstotend te maken, voegden de wetenschappers van het Zwitserse onderzoeksinstituut Empa een organische siliciumverbinding toe aan de gel. Na het vriesdrogen hadden ze een spons in handen met een hekel aan water. Hij neemt een druppel olie direct op, terwijl een waterdruppel er als een bolletje op blijft liggen.

Olievervuiling

Onder laboratoriumomstandigheden absorbeerde de spons van bewerkte nanocellulose zonder problemen motorolie, ethanol en aceton. Volgens de onderzoekers blijft de spons drijven, ook al is deze volgezogen met olie. Het materiaal is bovendien biologisch afbreekbaar.

Het onderzoek was vanaf het begin gericht op een manier om olievervuiling op te ruimen zonder chemicaliën. "De geïndustrialiseerde wereld is afhankelijk van aardolie. En of die nu per olietanker of binnenschip wordt vervoerd, er ligt altijd een olieramp op de loer. In zo'n geval moeten rampenbestrijders de gelekte olie opzuigen en afvoeren. Dat is de milieuvriendelijkste manier. De spons is daarvoor een effectief middel", schrijven de onderzoekers.

Empa werkt nu aan de opschaling van de ontdekking en wil die inzetten tegen olievervuiling. Het instituut zoekt partners voor verdere commerciële ontwikkeling.

Bron: Empa | Foto: Empa

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie