'Big 10 voedingsconcerns laks naar leveranciers'

'Big 10 voedingsconcerns laks naar leveranciers'

21-05-2014 07:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De tien grootste voedselconcerns ter wereld en hun toeleveranciers stoten samen meer broeikasgassen uit dan heel Scandinavië bij elkaar. Dat staat in een onderzoek van de ontwikkelingsorganisatie OxfamNovib.

De tien bedrijven, waaronder Unilever, Mars, Nestlé en Coca-Cola, stoten in hun eigen fabrieken per jaar iets minder dan dertig miljoen ton aan broeikasgassen uit. De totale hoeveelheid CO2 van The Big Ten is bijna 264 miljoen ton. Dat wil zeggen dat het grootste aandeel voor rekening komt van hun toeleveranciers.

General Mills, de producent van Häagen-Dazs-ijs, en Kellogg, bekend van de cornflakes, komen het slechtst uit het onderzoek. De Amerikaanse fabrikanten hebben nauwelijks doelstellingen om de productie duurzamer te maken en leggen in hun jaarcijfers geen verantwoording af over bereikte resultaten. Unilever krijgt van OxfamNovib de beste waardering.

Landbouw

Ongeveer de helft van de totale uitstoot van de grote tien wordt veroorzaakt door de landbouwproducten in de leveringsketen, schrijft OxfamNovib in het rapport Standing on the Sidelines. "De landbouwsector draagt een enorme dubbele verantwoordelijkheid. Aan de ene kant moet de sector de wereldbevolking voeden en tegelijkertijd de productiemethoden drastisch veranderen." De concerns zijn daar nog onvoldoende van doordrongen, terwijl zij de economische macht hebben om die transformatie te leiden.

Multinationals als Mars, Unilever en Coca-Cola hebben de afgelopen jaren stappen gezet om de uitstoot van broeikasgassen van de eigen fabrieken te verminderen. De energie-efficiëntie verbeterde en de bedrijven investeerden in hernieuwbare energievoorzieningen en de verduurzaming van de keten. Een richtlijn van het hoofdkantoor is al voldoende om de toeleveranciers hetzelfde te laten doen, denkt OxfamNovib.

Eigenbelang

De organisatie is wel te spreken over maatregelen tegen ontbossing ten gunste van oliepalmplantages, al laten de controlemechanismen nog te wensen over. De voedingsconcerns zouden dezelfde standaarden moeten hanteren voor soja, mais en suikerriet.

Uiteindelijk dienen die inspanningen het eigenbelang, meent de ontwikkelingsorganisatie. De tien concerns dragen niet alleen bij aan klimaatverandering, ze dragen ook de gevolgen ervan. Begin dit jaar miste General Mills volgens de eigen kwartaalcijfers 62 productiedagen door de extreme weersomstandigheden in de VS. Unilever zegt  € 300 mln per jaar te verliezen door vorst en overstromingen.

Het rapport Standing on the Sidelines is onderdeel van de campagne Behind the Brands. Daarin onderzoekt OxfamNovib de duurzame vorderingen van grote voedselfabrikanten op het gebied van landbouw, klimaat, mensenrechten en landroof.

Bron: OxfamNovib | Foto: Henk_K

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.



Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie