FrieslandCampina zet stappen duurzaamheid

FrieslandCampina zet stappen duurzaamheid

30-05-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

FrieslandCampina heeft in 2013 ruimschoots zijn doelstellingen voor energie- en waterefficiëntie behaald. Ten opzichte van 2012 verbeterden die met respectievelijk 3,2 procent en 2,3 procent per ton product.

Dat meldt het zuivelconcern in het duurzaamheidsverslag over 2013. Hergebruik en recycling van afval nam iets toe van 63 naar 65 procent. Alle verpakkingen die in West-Europa worden gebruikt, zijn 100 procent duurzaam en voorzien van een FSC-keurmerk. FrieslandCampina ligt daarmee op koers voor zijn duurzaamheidsstrategie Route2020.

De CO2-uitstoot steeg wel: van 14.651 kiloton in 2012 naar 15.149 kiloton in 2013. Ook het totale waterverbruik nam in 2013 toe ten opzichte van 2012. Volgens het zuivelconcern is dat het gevolg van overnames en uitbreiding van de productie. FrieslandCampina investeerde wereldwijd €1,8 miljard in productie-uitbreidingen, waarvan 70 procent in Nederland.

Energie

Het aandeel duurzame elektriciteit van Nederlandse herkomst nam toe tot 63 procent, tegen 40 procent een jaar eerder. Wereldwijd is het percentage duurzame energie 31 procent. In 2012 was dat nog 19 procent. Het totale energieverbruik van FrieslandCampina komt voor 70 procent voor rekening van de eigen fabrieken, de overige 30 procent is afkomstig van de aangesloten melkveehouders.

Ruim 60 procent van de elektriciteit voor de 35 productielocaties in Nederland is afkomstig van groene stroom, grotendeels geproduceerd door de leden. Een voorbeeld daarvan is het Van Gogh windmolenpark in Noord-Brabant. FrieslandCampina heeft het windmolenpark, dat is opgezet door drie melkveehouders, in december 2012 'geadopteerd'.

Leden die duurzame energie produceren kunnen de groencertficaten verkopen aan FrieslandCampina. De vijf windmolens produceren ongeveer 27.900 megawattuur stroom per jaar, voldoende om twee fabrieken te laten draaien. Het zuivelconcern heeft toegezegd voor 2013 en 2014 de Garanties van Oorsprong af te nemen.

FrieslandCampina wil in 2020 voor 100 procent gebruik maken van duurzame energie, bij voorkeur geproduceerd door de melkveehouders zelf.

Begin dit jaar ontving het zuivelconcern de Koning Willem I prijs 2014 voor Grootbedrijf, onder meer voor zijn inspanningen op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

Bron: MVO-verslag FrieslandCampina 2013 | Foto: FrieslandCampina

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie