Gemeenten dwars bij afschaffing statiegeld

Gemeenten dwars bij afschaffing statiegeld

09-06-2014 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse gemeenten willen het besluit over afschaffing van statiegeld op plastic flessen uitstellen. Dat meldt het Radio 1-programma Argos op basis van een conceptbrief van de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De gemeenten vinden dat er nog te veel onduidelijkheden bestaan over de toekomstige inzameling van PET-flessen. De VNG pleit in de brief, die in handen is van het onderzoeksprogramma Argos, aan het ministerie van Milieu voor uitstel tot 1 januari 2016.

 

Akkoord

 

In 2012 ondertekende de VNG met toenmalige staatssecretaris Joop Atsma van Milieu en de Nederlandse Verpakkingsindustrie een akkoord over de afschaffing van het statiegeldsysteem. In de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022 is een aantal voorwaarden vastgelegd, onder meer over een vervangende inzameling.

Volgens de gemeenten is niet duidelijk of dat goed is geregeld. 'Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid naar hun inwoners om een solide en betaalbaar afvalbeleid te hanteren en uit te kunnen leggen. Dat betekent dat de discussie over de voorwaarden en onderliggende informatie inzake statiegeld op complete informatie gebaseerd dient te zijn', schrijft de VNG. 'Om deze redenen zijn wij voorstander van het opschorten van de discussie over het al dan niet afschaffen van de statiegeldverplichting tot het moment dat alle feiten op tafel liggen.'

 

Protest

 

Begin april nam het rumoer over het besluit al toe. Volgens Tomra Systems BV, fabrikant van statiegeldautomaten, baseerde de Tweede Kamer zich op onjuiste informatie.

Uit een rapport uit 2012 van Wageningen University bleek dat het systeem 'peperduur' is. Een latere studie van CE Delft stelde juist dat de kosten bijna twee keer lager zijn dan de onderzoekers van Wageningen hadden geraamd. Het Wageningse rapport onderzocht niet welke kosten overblijven.

Op 18 juni staat het statiegeldbesluit opnieuw op de agenda van de Tweede Kamer.

Bron: Argos | Foto: Willemien Groot, eigen foto.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie