Statiegeld plastic flessen blijft bestaan

Statiegeld plastic flessen blijft bestaan

12-06-2014 15:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het statiegeld op grote plastic flessen blijft voorlopig bestaan. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse overheid wilde het statiegeldsysteem per 1 januari 2015 afschaffen. Daarover waren afspraken gemaakt met de verpakkingsindustrie, gemeenten en de supermarkten. Volgens Mansveld is niet aan alle voorwaarden voldaan. Uit onderzoek blijkt dat het niet is gelukt om pvc te weren uit de supermarkten. Dat is een schending van de prestatiegaranties en kan van invoering van het besluit geen sprake zijn. Het statiegeld op grote plastic flessen blijft voorlopig nog een jaar bestaan.

Frisdrankfabrikanten pleiten voor afschaffing omdat het te veel geld zou kosten. Daarover zijn de meningen verdeeld. Twee onderzoeken, van de Wageningen Universiteit en CE Delft, spreken elkaar tegen. Wageningen meent dat statiegeld de fabrikanten en supermarkten veel geld kost. De Delftse onderzoekers kwamen op een veel lagere raming uit. Dat komt volgens CE Delft omdat het Wageningse onderzoek de extra kosten niet meerekende.

Dit weekend vroegen de Nederlandse gemeenten al om uitstel. Volgens de VNG is nog onduidelijk of de inzameling van plastic flessen goed is geregeld.

Milieuorganisaties en een minderheid in de Tweede Kamer zijn nooit voorstander geweest van de afschaf van het statiegeldsysteem. Zij vinden dit de beste manier om plastic in te zamelen voor recycling, die bovendien voorkomt dat het afval op straat belandt.

Bron: Rijksoverheid | Foto: Streetwise Cycle, via Wikipedia

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie