India sluit fabriek Coca-Cola

India sluit fabriek Coca-Cola

19-06-2014 12:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Indiase milieu-autoriteiten hebben in het noorden van het land een fabriek van The Coca-Cola Company gesloten. De fabriek zou te veel water gebruiken en te veel vervuilen.

De centrale toezichthouder op verontreiniging constateerde dat de fabriek bij Varanasi in de noordelijke staat Uttar Pradesh niet voldeed aan de vergunningen en milieuvoorwaarden. De frisdrankfabriek gebruikte te veel grondwater en de waterzuiveringsinstallatie werkte niet goed. Daardoor raakte het oppervlaktewater vervuild.

Het grondwaterpeil in de regio is enorm gedaald sinds de fabriek 15 jaar geleden de deuren opende. Volgens Coca-Cola zelf heeft dit een andere oorzaak. De multinational gaat het Indiase besluit aanvechten bij het nationaal milieutribunaal.

Speerpunt

Het is niet de eerste keer dat een Indiase Coca-cola fabriek in opspraak komt. De productie-eenheid in Plachimada in de regio Kerala werd in 2004 gesloten. Ook daar vanwege een aanzienlijke daling van het grondwaterpeil.

Opvallend genoeg is waterverbruik  juist een van de speerpunten in de verduurzaming van de bedrijfsvoering. In het duurzaamheidsverslag over 2013 geeft Coca-Cola aan voor 2020 tot 25 procent minder water per liter frisdrank te willen gebruiken ten opzichte van 2010. In dat jaar was 2,26 liter water nodig voor een liter frisdrank. In 2013 was dit al 5,9 procent minder.

Bron: Economic Times India, AsiaNews | Foto: vijay chennupati

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie