China zet drones in tegen vervuilers

China zet drones in tegen vervuilers

02-07-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

China gaat drones inzetten tegen luchtvervuiling. De onbemande vliegtuigjes zoeken naar illegale uitstoot van schadelijke gassen door de grote industrieën in de noordelijke provincies.

De maatregel volgt op de ontdekking van 'ernstige milieuproblemen' bij een staalfabriek, een aluminiumproducent en een chemieconcern. Dat meldt het Chinese ministerie van Milieubescherming op zijn website. De afgelopen maanden heeft de Chinese overheid al verschillende proefvluchten met drones uitgevoerd. Uit de verzamelde gegevens blijkt dat een kwart van de ruim 250 onderzochte bedrijven zich schuldig zou maken aan illegale emissies.

 

Maatregelen

 

De drones speuren, bewapend met infrarood camera's, vooral 's nachts en in het weekend naar wetsovertreders. Fabrieken die door de drones worden betrapt, krijgen bezoek van inspectieteams op de grond.

In maart kondigde China strenger op te treden tegen luchtvervuiling, nadat delen van noord-China bedekt waren met een deken van smog. Vanaf 2015 krijgen bedrijven die meer dan 13.000 ton broeikasgas per jaar uitstoten, een registratieplicht voor hun emissies. Een van de opvallendste maatregelen was een barbecueverbod in de hoofdstad Beijing. China’s CO2-emissie is met 27 procent de hoogste ter wereld, gevolgd door de Verenigde Staten met 14 procent. Een aantal van de meest vervuilende fabrieken en steenkoolcentrales is inmiddels gesloten.

 

Schade

 

Volgens de Chinese overheidsadviseur voor klimaatverandering loopt de volksgezondheid onaanvaardbare risico's. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO kwam eerder met een soortgelijke waarschuwing. Bovendien brengt de toenemende smog volgens de WHO schade toe aan buitenlandse investeringen en de werkgelegenheid.

In de eerste maanden van 2014 is een recordaantal hoogopgeleide en welvarende Chinezen vanwege hun gezondheid teruggegaan naar het platteland. Sommigen verlaten zelfs het land om elders te werken. Het Japanse elektronicaconcern Panasonic geeft werknemers financiële compensatie als zij in China moeten werken.

De provincies die onder verscherpt toezicht van drones komen te staan, behoren tot de grootste vervuilers van het land. Het zijn centra voor zware industrie als staal en chemie. Zeven van de tien Chinese steden die het meest door smog worden geplaagd, liggen in die regio's.

Bron: Bloomberg | Foto: Fredrik Rubensson, via Wikipedia

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie