Nieuwe glastuinbouw vanaf 2020 klimaatneutraal

Nieuwe glastuinbouw vanaf 2020 klimaatneutraal

04-07-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nieuw gebouwde kassen zijn vanaf 2020 volledig klimaatneutraal. Bestaande glastuinbouw gebruikt vergeleken met 2011 de helft minder fossiele brandstoffen.

Dat zijn staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken en de branchevereniging LTO Nederland overeen gekomen in de Meerjarenafspraak Energietransitie Glastuinbouw 2014-2020. Dijksma: “Deze meerjarenafspraak is een belangrijke mijlpaal op weg naar een duurzame toekomst voor de glastuinbouw.” De staatssecretaris kondigde vorig jaar al maatregelen aan om de glastuinbouw te verduurzamen met aardwarmte.

Aardwarmte en energiebesparing staan centraal in de Meerjarenafspraak. In totaal trekt het ministerie van Economische Zaken €61 mln uit voor onderzoek naar en toepassing van duurzame energietechnieken. Daarvan is €10 mln bestemd voor onderzoek naar diepe warmtebronnen. Nog eens €38 mln gaat in een stimuleringsfonds voor het versneld toepassen van energie-innovaties.

In 2020 moet 5 procent van de energievraag van de kassen door aardwarmte worden gedekt. Een punt van zorg bij dit soort projecten is de kans op mislukkingen. Om het financiële risico op te vangen, verstrekt het kabinet nog eens €87 mln aan garanties.

Een studie van TNO, Grontmij en het Belgische onderzoeksbureau VITO toonde recentelijk aan dat aardwarmte economisch rendabel kan zijn. De projecten hebben met de huidige stand van de techniek een theoretische terugverdientijd van ongeveer tien jaar. De bijdrage van het ministerie is onder meer bedoeld om daar winst te behalen.

Bron: Rijksoverheid, Nuzakelijk | Foto: Eddy van 3000 via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie