Shell, Unilever willen krachtig klimaatbeleid

Shell, Unilever willen krachtig klimaatbeleid

11-07-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De acht Nederlandse multinationals verenigd in de Dutch Sustainable Growth Coalition pleiten voor een wereldwijde aanpak van het klimaatprobleem.

De Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) komt met een verklaring aan de vooravond van onderhandelingen over een nieuw klimaatakkoord in 2015. De Coalitie is een gevarieerd gezelschap van acht grote Nederlandse multinationals als Unilever, KLM en Shell.

Bedrijven moeten hun CO2-uitstoot verminderen en duurzaam gebruik van grondstoffen bevorderen, schrijft de Coalitie. 'Wij erkennen de noodzaak van emissiereducties om onherstelbare schade aan de maatschappij, economie en natuur te voorkomen. Een wereldwijde aanpak van het klimaatprobleem is nu nodig.' De CEO's beloven onder meer vrijwillig maatregelen te nemen om hun uitstoot te verminderen en de transitie naar een duurzame samenleving te ondersteunen. Ontwikkelingslanden krijgen hulp in de vorm van schone technologie.

 

CO2-markt

 

Zij pleiten daarnaast voor een wereldwijde markt voor CO2. Die markt is nodig voor de financiering van innovatieve energie- en klimaattechnologie. Het Europese CO2-handelssysteem is niet voldoende, vindt de DSGC. Het klimaatprobleem speelt wereldwijd en dat kan Europa niet alleen oplossen. Europese bedrijven ondervinden bovendien concurrentienadeel als andere landen niet meedoen.

Onder aanvoering van oud-premier Jan Peter Balkenende is de DSGC opgericht in 2012. De organisatie wil laten zien dat een gezonde groei alleen mogelijk is door duurzaam zakendoen.

Bron: VNO-NCW | Foto: Carlye Calvin, University Corporation for Atmospheric Research (UCAR)

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie