Australië schaft CO2-taks af

Australië schaft CO2-taks af

16-07-2014 07:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Na twee mislukte pogingen krijgt de Australische premier Tony Abbott eindelijk zijn zin: de belasting op CO2-uitstoot wordt weer afgeschaft.

In Australië geldt sinds 2012 een belasting van A$ 24 per ton CO2 (ongeveer € 16,5 per ton) voor de grootste vervuilers. De belasting was een initiatief van de voormalige, sociaaldemocratische premier Julia Gillard. Het afschaffen ervan was een belangrijke verkiezingsbelofte van Abbott. “De belasting is een last voor onze industrie, en doet weinig voor het klimaat,” zei hij eerder al.

Doordat de liberale partij van Abbott geen meerderheid in de Australische Senaat heeft, kreeg hij twee keer eerder nul op het rekest. Met de steun van de kleine partij PUP, geleid door mijnbouwmagnaat Clive Palmer, tekent zich nu wel een meerderheid af. Palmer gaf zijn steun op voorwaarde dat de maatregel ten goede zou komen aan de Australische bevolking, zo’n € 350 per gezin per jaar.

Met het verdwijnen van de taks verdwijnt ook een gepland emissiehandelsysteem dat in 2015 zou beginnen. Daarmee gaat Australië een periode tegemoet waarin het geen regelgeving meer heeft voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Het land behoort tot de grootste vervuilers ter wereld, onder andere vanwege een hoog aandeel steenkool in de elektriciteitsmix.

Bron: Reuters | Foto: Wyncliff via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie