Ikea streeft naar 100 procent duurzamer katoen in 2015

Ikea streeft naar 100 procent duurzamer katoen in 2015

25-07-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ikea heeft in 2013 weer meer duurzamer geproduceerd katoen gebruikt dat het jaar daarvoor. Eind 2015 moet dit 100 procent zijn.

Meer dan tweederde van de verwerkte katoen was van duurzame herkomst. Zo'n 50 procent is geproduceerd door boeren die werken volgens de standaarden van het Better Cotton Initiative, tegen 34 procent in 2012. In 2013 was 57.000 ton katoen afkomstig van Better Cotton-gecertificeerde boeren en nog eens 17.000 ton van boeren die het certificaat bijna hebben behaald. Dat blijkt uit het jongste verslag van het BCI.

 

Standaarden

 

Het Better Cotton Initiative is in 2005 opgericht door Ikea en het World Wildlife Fund (WWF) om de katoenteelt te verduurzamen. De organisatie begon met 500 boeren in India en Pakistan. Inmiddels zijn meer dan 43.000 boeren aangesloten bij de BCI. Zij gebruiken minder water, pesticiden en kunstmest en krijgen ondersteuning bij de omschakeling naar nieuwe landbouwtechnieken. De BCI-standaarden zijn minder streng dan die voor biologische katoen, maar leveren wel een enorme milieuwinst op.

Katoen is een van de belangrijkste gewassen ter wereld. Bijna de helft van de wereldwijde textielproductie draait om katoen. De teelt van het gewas is heel intensief. Gemiddeld is 10.000 liter water nodig om een kilo katoen te verbouwen, bij minder effectieve productie kan dat zelfs drie keer zoveel zijn. De katoenteelt is verantwoordelijk voor 10 procent van het wereldwijde pesticidengebruik.

 

Groei

 

Better Cotton heeft een aandeel van slechts 2 procent in de totale productie. Maar de organisatie streeft ernaar dat duurzame katoen in 2020 voor iedereen beschikbaar en betaalbaar is. Het aandeel moet dan zijn gegroeid naar 30 procent. Daarvoor zijn tenminste 5 miljoen boeren nodig. Vooral in China en de VS is voldoende ruimte voor groei.

Bron: Verslag Better Cotton Initiative, edieWater, TriplePundit | Foto: Mike Beauregard, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie