Bouw een muur van oude kranten

Bouw een muur van oude kranten

01-08-2014 11:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Neem wat oud papier en lijm en pers het samen. Wetenschappers van de Nottingham Trent University maakten er het ideale bouwmateriaal van.

Het papiercomposiet is gemaakt van 20 procent natriumsilicaat-lijm en 80 procent papierreepjes die onder grote druk bij 90 graden Celsius worden samengeperst. Het bouwmateriaal is volledig recyclebaar en veilig. De lijm, die algemeen verkrijgbaar is voor de productie van karton en schoonmaakmiddelen, maakt het materiaal waterafstotend en brandwerend. En aan oud papier als grondstof is geen gebrek.

De onderzoekers zeggen dat het composiet sterker is dan spaanplaat en veel breder toepasbaar. Bijvoorbeeld als MDF-vervanger. Zelfs een flinke klap met een hamer zou nog geen deukje veroorzaken. Voorlopig is het bouwpapier alleen voor gebruik binnenshuis, voor kastjes, een bed of binnenmuren. Na gebruik zijn de platen weer in hun oorspronkelijke staat terug te brengen. De papierreepjes zijn weer opnieuw te gebruiken.

 

Bedrijfsleven

 

Onderzoeksleider Anton Ianakiev ziet nu al veel belangstelling vanuit het bedrijfsleven, schrijft hij in de Britse krant The Guardian. “De industrie heeft meteen een heel scala aan toepassingen bedacht waar we zelf niet eens waren opgekomen. Eén bedrijf wil het bijvoorbeeld gebruiken om hekken mee te bekleden.”

Het composiet is eenvoudig te maken en kan met behulp van een mal in verschillende vormen worden gegoten. Het bouwmateriaal heeft een veel langere levensduur dan andere gerecyclede papierproducten.

Volgens Ianakiev is het recyclingsproces naar composietpapier ook duurzamer. Bij de verwerking van oud papier zijn chemicaliën nodig en water om het tot natte pulp te vermalen. Bij de productie van het composiet blijft het papier droog.

Bron: The Guardian | Foto: David Morris via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie