Metaalbedrijven willen kringloop sluiten

Metaalbedrijven willen kringloop sluiten

05-08-2014 07:04 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Metaal is oneindig herbruikbaar, maar toch verdwijnt het materiaal te vaak als afval. De metaalsector wil het hergebruik optimaliseren.

Daarom bundelen diverse partijen in de sector hun krachten onder aanvoering van de Koninklijk Metaalunie, de ondernemersorganisatie voor het mkb in de metaal. De bij Metaalunie aangesloten bedrijven werken samen met onderwijs- en kennisinstellingen, alsmede de overheid, om hergebruik en recycling van metaal te stimuleren. Ook sluiten de partners aan bij het programma ‘Van afval naar grondstof’ (VANG) van de Rijksoverheid.

“Hoe krijgen we het metaal weer terug bij de producent? Dat is één van de onderzoeksvragen”, aldus Gerard Wyfker, beleidssecretaris milieu & energie bij de Metaalunie, tegen Cobouw. Een voorbeeld volgens Wyfker is metaal dat in koffiezetapparaten is verwerkt. Dit soort metaal komt vaak niet meer terug bij de producent die het een nuttige herbestemming kan geven. De retourlogistiek van dergelijke apparaten is daarmee een belangrijk thema.

Andere onderwerpen die de partners op gaan pakken zijn het optimale ontwerp van producten zodat metaal na de end-of-life makkelijker te scheiden is van de andere materialen. Ook de toepassing van leaseconstructies, waarbij huren in plaats van kopen centraal staat, is een onderzoeksthema.

Bron: Cobouw | Foto: Pierre via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie