Brazilië wijst naar EU, VS voor CO2-reductie

Brazilië wijst naar EU, VS voor CO2-reductie

05-08-2014 07:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Brazilië heeft in vijf jaar zijn CO2-uitstoot twee keer zo sterk weten te reduceren als de EU. Tijd voor ontwikkelde landen om eens in de spiegel te kijken.

Volgens eigen data heeft Brazilië tussen 2005 en 2010 zijn CO2-uitstoot gereduceerd met in totaal 3,2 miljard ton. In dezelfde periode kwamen de 28 EU-landen niet verder dan een reductie van 1,3 miljard ton. Dat wijzen data van het Europees Milieuagentschap uit. De reductie kwam voor een belangrijk deel voort uit de zwakke Europese economie.

Ontwikkelde landen moeten dus niet naar andere landen wijzen, maar zich richten op het reduceren van hun eigen uitstoot. Dat laat het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse zaken weten aan Bloomberg. Volgens het Zuid-Amerikaanse land moeten bovendien de landen die het meest hebben bijgedragen aan klimaatverandering ook de grootste lasten dragen.

“Het is hoog tijd voor ontwikkelde landen om consistent en consequent te handelen naar het beleid dat zij zelf voorschrijven,” aldus het ministerie. Brazilië heeft zelf zijn uitstoot weten terug te dringen door de ontbossing van de Amazone met 70 procent te verminderen tussen 2005 en 2010. Vorig jaar nam de ontbossing overigens juist weer iets toe.

 

Groen klimaatfonds

 

Een van de stappen die ontwikkelde landen zouden moeten zetten, zo stelt Brazilië, is het doneren van geld aan het Green Climate Fund. Dit fonds is bedoeld om geld beschikbaar te maken voor ontwikkelingslanden om hun CO2-uitstoot terug te dringen en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

In juli maakte bondskanselier Angela Merkel bekend dat Duitsland € 750 mln zal storten in het fonds. Het is de eerste storting van betekenis.

Foto: Mark Goble via Flickr.com

 

 

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie