CO2-uitstoot stijgt en daalt tegelijk

CO2-uitstoot stijgt en daalt tegelijk

18-08-2014 06:21 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse CO2-uitstoot is in het tweede kwartaal met 0,9 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Toch werd onze economie juist vervuilender.

Het zachte weer was de oorzaak voor een absolute daling in de uitstoot van CO2. Gecorrigeerd voor de weersinvloeden steeg de CO2-uitstoot juist met 3,7 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

De economische groei in dezelfde periode was 0,9 procent. Doordat de CO2-uitstoot sneller steeg dan de economie is dat een teken dat de Nederlandse economie eerder vervuilender is geworden dan schoner.

Vooral energiebedrijven zijn daar debet aan. Zij verbruikten meer steenkool en minder aardgas. "Bij de verbranding van steenkool komen niet alleen relatief veel emissies vrij, ook heeft steenkool een lager rendement dan aardgas," aldus het CBS.

Ook de industrie en de transport stootten in het tweede kwartaal meer CO2 uit. In deze sectoren was de productie in het tweede kwartaal echter ook hoger dan een jaar eerder.

Bron: Novum | Foto: Arnold Paul via Flickr.com

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie