TNO opent algenraffinaderij in Lelystad

TNO opent algenraffinaderij in Lelystad

08-09-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Lelystad heeft de primeur van de eerste mobiele algenraffinaderij ter wereld. De proeffabriek moet uitwijzen of grootschalige winning van de verschillende componenten van algen mogelijk is.

Micro-algen hebben al een veelheid aan toepassingen. De planten dienen als grondstof voor veevoer en biobrandstof. Unilever gebruikt algenolie voor verzorgingsproducten, AkzoNobel wil hiermee zijn verf verduurzamen.

Zuivering verhoogt de waardeketen van de biomassa van micro-algen en levert hele nieuwe markten op. Zoals olie voor voedingssupplementen en pigmenten voor de verfindustrie. De winning van eiwitten, suikers en oliën is echter een lastig proces. Ze moeten hun bijzondere eigenschappen behouden. Tegelijkertijd is snelheid en continuïteit geboden om de behandeling economisch rendabel te maken. Het gebeurt op kleine schaal in laboratoria.

 

Waarde

 

De mobiele proeffabriek VALORIE bij Lelystad is een eerste stap naar die opschaling voor industriële productie. Uit eerder onderzoek van de Wageningen Universiteit bleek dat algenteelt voor de tuinbouwsector op termijn potentieel rendabel is. Als algenraffinage economisch haalbaar blijkt, zijn algenkassen in het Westland zo'n gek idee nog niet. De fabriek is in een mobiele uitvoering ontwikkeld, zodat ook algenkwekers elders in Nederland de techniek kunnen gebruiken.

Het project van TNO in samenwerking met enkele bedrijven staat op het terrein van ACCRES in Lelystad. Dat is een vierjarig project onder leiding van de Wageningen Universiteit. Hier staan al bioreactoren en  twee algenvijvers voor onderzoek naar de algenindustrie.

Bron: TNO, Accres, ANP, Kennislink | Foto: TNO

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie