Grootschalige zeewierproductie voor duurzame toepassingen

Grootschalige zeewierproductie voor duurzame toepassingen

08-09-2014 13:44 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het project AT~SEA dat gefinancierd wordt door de EU, heeft vooruitstrevende textielweefsels ontwikkeld die bijdragen aan een hoge opbrengst uit een zeewierkwekerij.

Zeewier kan gebruikt worden als ingrediënten voor levensmiddelen en diervoeders, biochemicaliën en de productie van biobrandstoffen. Daarnaast kan gekweekt zeewier overtollige CO2 en afvalstoffen in het zeewater absorberen en biedt het wilde vis en schelpdieren een natuurlijke leefomgeving. Momenteel wordt deze bron echter te weinig benut omdat het moeilijk is op grote schaal efficiënt te oogsten.

Met behulp van de ontwikkelde textielweefsels wordt het op grote schaal kweken van zeewier daarentegen nu mogelijk. Er worden grote matten van deze weefsels geproduceerd die een aantal meter onder het zeewateroppervlak worden geplaatst. Deze matten kunnen veel zeewierplanten dragen zonder dat het kapot gaat of zonder dat het ongewenste planten of weekdieren aan trekt. Gemechaniseerde teelt wordt hierdoor mogelijk.

Onderzoekers en het bedrijfsleven hebben dankzij financiering van de EU samen kunnen werken aan dit innovatieve project. Het project is onderdeel van Horizon 2020, een zevenjarig programma voor onderzoek en innovatie waar de EU de komende zeven jaar bijna 80 mld. in zal investeren. Met behulp van het programma worden EU-bedrijven geholpen te concurreren op de wereldmarkt en wordt onze kennis vergroot.

Bron: De EU | Foto: Tim Hamilton via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie