Chemiebedrijven willen duurzame koploper zijn

Chemiebedrijven willen duurzame koploper zijn

10-09-2014 13:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De overgrote meerderheid van de grote chemiebedrijven in de wereld wil koploper zijn bij de productie van duurzame chemicaliën en chemische producten.

Liefst 81 procent ziet dit als 'erg belangrijk' of 'belangrijk'. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau ICIS in opdracht van het Amerikaanse cleantech bedrijf Genomatica. De respondenten beschouwen BASF, DuPont, Dow, Bayer en Genomatica zelf als de leiders op het gebied van duurzame technologie.

Aan het derde achtereenvolgende onderzoek van ICIS deden 958 mensen uit de hogere managementslagen mee, waarvan 53 procent op het niveau van vice-president, bedrijfsleider of hoger.

 

Strategie

 

Van de respondenten zegt 69 procent te beschikken over een duidelijke duurzaamheidsstrategie, of dat dit beleid in ontwikkeling is. Iets meer dan 70 procent heeft duurzame varianten van chemicaliën en chemische producten in het assortiment. Zij proberen hun afnemers daarbij te betrekken via promotie en marketing.

Klanten op hun beurt zijn op zoek naar die alternatieve varianten. Van hen zegt 80 procent dezelfde of meer interesse in duurzame producten te hebben dan een jaar geleden, 75 procent zegt die al te gebruiken of is van plan dat te doen.

 

Alternatieven

 

Binnen de chemische industrie wordt veel geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten en toepassingen. Volgens 42 procent van de ondervraagden biedt dat veel voordelen op de lange termijn. Voor 51 procent is de afhankelijkheid van petrochemische grondstoffen de belangrijkste reden. Zij streven ernaar die te verminderen.

Eerder stelde ook de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) een dezelfde trend vast bij Nederlandse chemiebedrijven. Zij zien verduurzaming van de bedrijfsprocessen als een manier om de concurrentiepositie te versterken.

Bron: ICIS, Environmental Leader | Foto: ykanazawa1999, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie