BASF evalueert producten op duurzaamheid

BASF evalueert producten op duurzaamheid

15-09-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Chemieconcern BASF evalueert de 50.000 belangrijkste producten op duurzaamheidsaspecten. Dat geeft de klant niet alleen duidelijkheid over de prijs, maar ook over de milieu-impact.

De Sustainable Solution Steering Method is een tool voor de systematische evaluatie en beoordeling van de belangrijkste producten uit het portfolio op basis van duurzame criteria. Bijvoorbeeld de bijdrage die een product levert aan kosteneffectiviteit, grondstoffenbesparing, veiligheid en gezondheid. Regionale verschillen in duurzaamheidseisen zijn daarin meegenomen.

De afgelopen drie jaar lichtte het concern al 80 procent van zijn portfolio door. Dat leidde tot een  lijst van vier categorieën. De Performers, 75 procent van het beoordeelde assortiment, voldoen aan de standaardeisen op het gebied van duurzaamheid. Bijna een kwart, de zogeheten Accelerators, presteert bovengemiddeld. Volgens BASF is de overige 5 procent nog voor verbetering vatbaar. Eind 2014 moeten alle producten zijn geanalyseerd.

Volgens het chemieconcern kijkt de klanten steeds vaker naar een combinatie van economisch succes en de sociale en milieu-impact. BASF is met onder meer Ahold, DSM en Philips een van de initiatiefnemers van het Handbook for Product Social Impact Assessment, die de impact meet van een product tijdens de hele levenscyclus.

Bron: BASF, Sustainable Brands | Foto: Joe Dyer, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Industrie & Chemie

Duurzaam industrienieuws

Het winnen van grondstoffen, de productie van staal, plastics, cement en aluminium en de verwerking halffabricaten tot auto’s, smartphones en bouwmaterialen verbruiken wereldwijd veel energie. In dit sectoroverzicht beschrijven we de stappen die de mijnbouw, maakindustrie en andere bedrijven in de productieketen nemen op het gebied van duurzaamheid. Belangrijke trends zijn energiebesparing, hergebruik en de toepassing van biobased grondstoffen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Industrie & Chemie